Αναβολή του Brexit έως τις αρχές του 2020 βλέπει η Μέρκελ

Αναβολή τουBrexitγια μερικούς μήνες, ίσως και μέχρι τις αρχές του 2020, θεωρεί «πιθανή» η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. Αυτό μεταφέρουν βουλευτές που συμμετείχαν στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ότι δήλωσε η καγκελάριος, η οποία νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυρία Μέρκελ μετέφερε στην συνεδρίαση και την διαβεβαίωση της κυρίας Μέι ότι η Βρετανία διατηρεί τα δικαιώματα και της υποχρεώσεις του κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο παραμένει σε αυτήν. Οι δύο γυναίκες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμφώνησαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η συντεταγμένη έξοδος της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε..

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Muenchner Merkur», η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η θέση του βρετανικού Κοινοβουλίου να μην επιτρέψει ένα «άτακτο» Brexit «πρέπει να θεωρηθεί θησαυρός, τον οποίο πρέπει να στηρίξουμε», ενώ η Sueddeutsche Zeitung μεταδίδει ότι η ίδια η Καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης νέας προθεσμίας (“flextension”). Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ο., πολλοί βουλευτές εξέφρασαν επιφύλαξη για το ενδεχόμενο αναβολής του Brexit, ενώ άλλοι κατανόηση για την ανάγκη να δοθεί στην Βρετανία λίγος ακόμη χρόνος. «Πρέπει να φανούμε κάπως πιο γενναιόδωροι σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς που αφορούν τις διαδικασίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο., Γιούργκεν Χαρτ (CDU).

Ο επικεφαλής της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Γκούντερ Κρίχμπάουμ (CDU) δήλωσε, σύμφωνα με την Merkur, ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουμε ένα ‘σκληρό’ Brexit», προειδοποιώντας ταυτόχρονα για το ενδεχόμενο η Ε.Ε. να κάνει με το Brexit «εισαγωγή κινδύνων». Στην ίδια γραμμή, η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της CDU/CSU Κάτια Λάικερτ (CDU) επισήμανε ότι ένα «σκληρό» Brexit θα κόστιζε στις εναπομείνασες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 500 εκατομμύρια στην Γερμανία. Το επόμενο έτος, το συνολικό αυτό κόστος θα μπορούσε να ανέλθει ακόμη και στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτίμησε η ίδια.

Ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, μιλώντας στην SZ, τάχθηκε κατά μιας ενδεχόμενης μεγαλύτερης παράτασης, καθώς, όπως είπε, «κατά πάσα πιθανότητα αυτή η παράταση δεν θα συνδέεται με την υποχρέωση διενέργειας ευρωεκλογών ή νέου δημοψηφίσματος», ενώ, λόγω της εσωτερικής πίεσης που θα δεχθεί η κυρία Μέι, στο τέλος η Ε.Ε. θα βρεθεί να διαπραγματεύεται με τον Μπόρις Τζόνσον. Θα ευχόμουν οι Βρετανοί να δέχονταν πίεση να αποφασίσουν είτε ως το τέλος του μήνα είτε το αργότερο μέσα στον Μάιο, πρόσθεσε ο κ. Μπροκ.

Από τη πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η αρχηγός Αντρέα Νάλες τάχθηκε υπέρ της συντεταγμένης αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας και τόνισε ότι είναι σημαντικό οι υπόλοιπες χώρες να παραμείνουν ενωμένες ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων. «Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να δοθεί παράταση μόνο εάν καταστεί σαφές ότι αυτή η παράταση έχει συγκεκριμένη προοπτική. Το ερώτημα είναι, τι, συγκεκριμένα, θα φέρει μια παράταση ώστε να λυθεί το πρόβλημα το οποίο σήμερα στην Μ. Βρετανία προφανώς παραμένει άλυτο», τόνισε η κυρία Νάλες.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Exit mobile version