Αναβλήθηκε η απόφαση για τους νέους κεφαλαιακούς κανόνες των τραπεζών

Οι παγκόσμιες εποπτικές τραπεζικές Αρχές ανέβαλαν σήμερα την προγραμματισμένη για τις αρχές Ιανουαρίου έγκριση των νέων κεφαλαιακών κανόνων, που έχουν στόχο την αποφυγή μίας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, δηλώνοντας ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν την από καιρό αναμενόμενη και επίμαχη μεταρρύθμιση.

Οι Διοικητές κεντρικών τραπεζών και οι επικεφαλής εποπτικών Αρχών από σχεδόν 30 χώρες επρόκειτο να συναντηθούν στις 8 Ιανουαρίου για να εγκρίνουν τους νέους κανόνες, οι οποίοι θα καθορίζουν το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να τηρούν οι τράπεζες στα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου έναντι των δανείων και άλλων στοιχείων του ενεργητικού τους. Οι προτεινόμενες, όμως, αλλαγές δίχασαν, με τις ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές να ανησυχούν ότι θα μειώσουν τον τραπεζικό δανεισμό, που είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης των εταιρειών στην Ευρώπη.

Μετά την αποτυχία να υπάρξει συμφωνία στη Χιλή στα τέλη του 2016, η Επιτροπή της Βασιλείας ανακοίνωσε σήμερα ότι χρειάζεται περαιτέρω εργασία πριν οι νέοι κανόνες τεθούν προς έγκριση από το εποπτικό της συμβούλιο, την ομάδα των διοικητών κεντρικών τραπεζών και επικεφαλής εποπτείας (GHOS). «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί κάποια εργασία, περιλαμβανομένης της τελικής διαμόρφωσης του πλαισίου», ανέφερε η Επιτροπή Βασιλείας, προσθέτοντας: «Η σύνοδος της GHOS, που αρχικά είχε προγραμματισθεί για τις αρχές Ιανουαρίου, αναβλήθηκε για τον λόγο αυτό. Η Επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει την εργασία αυτή στο εγγύς μέλλον».

Πηγές είχαν δηλώσει στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι οι εποπτικές Αρχές λείαιναν τους νέους κανόνες, μεταξύ των οποίων και το όριο για το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις των δικών τους μοντέλων. Ο κανόνας αυτός αναμένεται να έχει μεγάλη επίπτωση σε μεγάλες τράπεζες, όπως τη γερμανική Deutsche, που χρησιμοποιούν δικά τους και όχι τυποποιημένα μοντέλα για να καθορίζουν το απαιτούμενο ύψος κεφαλαίων τους.


Exit mobile version