Σε συμφωνία για την επίτευξη πιο φιλόδοξων στόχων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2030 προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτός είναι σημαντικός πυλώνας των σχεδίων της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την απομάκρυνση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Επίσης τα κράτη- μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν ότι η 27μελής της Ένωσης θα λαμβάνει μέχρι το 2030 το 42,5% της ενέργειάς της από Ανανεώσιμες Πηγές, όπως από αιολική και η ηλιακή, επεσήμανε το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Μάρκους Πίπερ.
Η πολιτική συμφωνία
Η πολιτική συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη- μέλη της ΕΕ, πριν γίνει νόμος. Οι ψηφοφορίες αυτές είναι συνήθως τυπικές και εγκρίνουν τη συμφωνία χωρίς αλλαγές.
Ο νέος νόμος θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο στόχο της ΕΕ για μερίδιο της Ανανεώσιμης Ενέργειας 32% μέχρι το 2030.
Υπενθυμίζεται πως το 2021 η ΕΕ έπαιρνε το 22% της ενέργειάς της από Ανανεώσιμες Πηγές, ωστόσο το ποσοστό αυτό διέφερε σημαντικά μεταξύ των χωρών. Το υψηλότερο ποσοστό ενέργειας
από Ανανεώσιμες Πηγέςεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ το λαμβάνει η Σουηδία καθώς παίρνει το 63% , ενώ στο Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία και την Ιρλανδία οι Ανανεώσιμες Πηγές εξασφαλίζουν λιγότερο από το 13% της ενέργειας που χρησιμοποιούν.
Μια ταχεία στροφή προς την ανανεώσιμη ενέργεια έχει κρίσιμη σημασία, αν η ΕΕ εφαρμόσει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ο στόχος να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Οι στόχοι για την Ανανεώσιμη Ενέργεια έχουν αποκτήσει επιπλέον σημασία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η ΕΕ έχει δηλώσει πως θα βάλει τέλος στην εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2027 – και [πως σχεδιάζει να το πετύχει κυρίως μέσω της τοπικής παραγωγής ενέργειας χαμηλού άνθρακα.
Η επίτευξη των νέων στόχων θα απαιτήσει μαζικές επενδύσεις σε αιολικά και ηλιακά πάρκα.