Αμετάβλητα άφησε η ΕΚΤ τα επιτόκια της-Πότε θα μειωθούν

ΕΚΤ

Σταθερά διατήρησε η ΕΚΤ τα τρία βασικά επιτόκια της μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας όπως αναμενόταν.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Τράπεζα, το επιτόκιο αναχρηματοδότησης παρέμεινε στο 4,25%, το  επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης διατηρήθηκε στο 4,50% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3,75%

Επίσης επισημαίνεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε σε αυτή την ενέργεια επειδή  τα νεότερα δεδομένα υποστηρίζουν σε γενικές γραμμές την προηγούμενη εκτίμηση του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό. Ενώ ορισμένοι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού αυξήθηκαν τον Μάιο λόγω έκτακτων παραγόντων, οι περισσότεροι δείκτες είτε παρέμειναν σταθεροί είτε υποχώρησαν τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τις προσδοκίες, ο πληθωριστικός αντίκτυπος της υψηλής αύξησης των μισθών αντισταθμίστηκε από τα κέρδη. Η νομισματική πολιτική διατηρεί τις συνθήκες χρηματοδότησης περιοριστικές. Ταυτόχρονα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι αυξημένος και ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο και το επόμενο έτος.

Το σκεπτικό της απόφασης αναμένεται να αναλύσει αργότερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση εδώ

 

Πότε θα μειωθούν τα επιτόκια από την ΕΚΤ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών και αγορών η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια της  τον Σεπτέμβριο,  με την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τους μισθούς είναι συνεπή με τον στόχο επανόδου του πληθωρισμού στο 2% το 2025.

 

 

Exit mobile version