Oυάσιγκτον, του Θανάση Κ. Τσίτσα
Ο Αμερικανός γερουσιαστής σε ερώτηση του real.gr, να σχολιάσει τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δήλωσε:
“Θα πρέπει να επαναλάβουμε αυτό που επεξεργάζεται η ΕΕ, την πιθανότητα δηλαδή επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για την παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου ή κάθε άλλου κυρίαρχου κράτους. Πρόκειται για ξεκάθαρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να συζητήσουν εποικοδομητικά για το ζήτημα ώστε να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία δεν θα συνεχίσει να εμπλέκεται στην κυπριακή ΑΟΖ. Ελπίζω προσωπικά, αν συνεχίσουν οι Τούρκοι να το κάνουν αυτό, να επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον τους”.
Ο κ. Μενέντεζ ερωτηθείς επίσης για το αν ανησυχεί για ένα ενδεχόμενο πολεμικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είπε:
“Πάντα ανησυχώ ότι μπορεί να υπάρξει κάποιος λάθος υπολογισμός. Πάντα ανησυχώ ότι υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης όταν τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια τέτοια σύγκρουση αλλά την ίδια ώρα ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε αυτό, είναι να το καταδικάζουμε” .
Μιλώντας στο 35ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον ο Μπόμπ Μενέντεζ άσκησε δριμεία κριτική στην αντι-νατοική συμπεριφορά της Τουρκίας και αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου το οποίο έχει σκοπό να αναδιαμορφώσει τη στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο που εισήγαγαν στην αμερικανική Γερουσία ο ίδιος και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο.
Το σχέδιο νόμου (Eastern Mediterranean Security and Energy Act of 2019) , προβλέπει μεταξύ άλλων την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο αλλά και την υποστήριξη της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ στον ενεργειακό και αμυντικό τομέα.
Ο κ. Μενέντεζ μεταξύ άλλων τόνισε: “Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη χώρα της Ανατολικής Μεσογείου ότι οι ΗΠΑ είναι φίλος και συνεργάτης σας στον δρόμο για μια αμοιβαία επιτυχία. Να γίνω πιο σαφής, όπως είπα όταν επισκέφθηκα την Ελλάδα και την Κύπρο, αυτό το νομοσχέδιο θα ήταν απαραίτητο ακόμα και αν η Τουρκία ήταν ένας τέλειος σύμμαχος. Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί απάντηση στις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, υφίσταται ανεξαρτήτως αυτών. Θα ήταν εξίσου σημαντικό ακόμα και αν η Τουρκία ήταν τέλειος συνεργάτης. Τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικά για να τα αγνοήσει κανείς. Όπως γνωρίζετε, η σχέση με τις ΗΠΑ είναι ο,τιδήποτε άλλο παρά τέλεια. Μιλάμε καιρό για αυτό, δεν εκπλήσσομαι που οι σχέσεις είναι στο επίπεδο που είναι. Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα έψαχνε παράνομα για ενεργειακά αποθέματα εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, πράγμα το οποίο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα παραβίαζε τον εναέριο χώρο της Ελλάδας πάνω από το Αιγαίο θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των πιλότων και τις ζωές όσων μένουν στα νησιά αυτά. Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα σκεφτόταν να αγοράσει ρωσικά S-400 και δεν θα περίμενε να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει δίπλα στα αμερικανικά F-35. Αυτό δεν θα γινόταν ποτέ”.
Πηγή: Real.gr