Quantcast
Αμερικανικές εκλογές: Πώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμά τους την οικονομική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - enikonomia.gr
share

Αμερικανικές εκλογές: Πώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμά τους την οικονομική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

δημοσιεύτηκε:

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ κατά την 5η Νοεμβρίου. Και αυτό επειδή αναμένεται να  υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο στην περίπτωση που επικρατήσει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα η  εκλογική κούρσα μεταξύ της αντιπροέδρου και υποψήφιας των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, και του Τραμπ προμηνύεται αμφίρροπη σύμφωνα με  δημοσκοπήσεις, καθώς  η οικονομική ατζέντα του Τραμπ έχει προκαλέσει εδώ και καιρό συναγερμό στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως θα επιβάλει οριζόντιο δασμό 60% στα κινεζικά προϊόντα και έως 20% στα προϊόντα από τις άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των ευρωπαϊκών,  προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη μείωση της φορολογίας στις ΗΠΑ. Αν εκλεγεί και εφαρμόσει τις εξαγγελίες αυτές, τότε το παγκόσμιο εμπόριο θα υποστεί ένα μεγάλο σοκ. Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο μετά το κύμα ακραίου προστατευτισμού της δεκαετίας του 1930.

Μία τέτοιας κλίμακας παρέμβαση στο διεθνές εμπόριο θα έχει αρνητική επίπτωση στην ευρωπαϊκή οικονομία, σε μία περίοδο που αυτή χειμάζεται από τις πρόσφατες αλλεπάλληλες κρίσεις, με τελευταία αυτή του πληθωρισμού.

Η δήλωση Λαγκάρντ

Ενώ όσον αφορά στο εάν  μία πιθανή επάνοδος του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα επηρέαζε την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ είχε πει πως  «το εμπόριο είναι ο  βασικός μοχλός της οικονομικής δραστηριότητας. Κάθε είδους περιορισμοί, αβεβαιότητα ή εμπόδια στο εμπόριο είναι σημαντικά για μία ανοικτή οικονομία, όπως η ευρωπαϊκή που βασίζεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές εμπόριο».

Επίσης η επικεφαλής της ΕΚΤ είχε επισημάνει πρόσφατα σε ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να σεβαστούν τις παραδόσεις τους και να συνεχίσουν να στηρίζουν το ανοικτό εμπόριο αντί να επιβάλλουν προστατευτικά μέτρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε με την τελευταία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας πως μία κλιμάκωση περιορισμών στο διεθνές εμπόριο θα οδηγούσε σε μεγάλους κινδύνους. Μερικούς από αυτούς  αφορούν τους πολέμους που μαίνονται κυρίως αυτός στη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα σύμφωνα με το Ταμείο, αυτοί θα επηρεάσουν αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης   καθώς αναμένεται να κινηθεί  λίγο πάνω από το επίπεδο του 3% κατά την επόμενη πενταετία. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας.

Αν οι δασμοί κλιμακωθούν, τότε τα μοντέλα του ΔΝΤ δείχνουν πως «θα υπάρξει κόστος για όλους»,  δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του, Γκίτα Γκόπινατ, στέλνοντας και αυτή μήνυμα στον Τραμπ. «Το ΑΕΠ θα είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι προβλέπουμε για όλες τις χώρες του κόσμου και  θα υπάρξει πίεση στον πληθωρισμό. Επομένως δεν είναι η κατεύθυνση αυτή στην οποία θα έπρεπε να κινηθούμε», πρόσθεσε.

Προηγουμένως, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είχε δηλώσει, κατά το άνοιγμα των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Ταμείου, ότι το διεθνές εμπόριο δεν θα αποτελεί πλέον τη «μηχανή ανάπτυξης», όπως ήταν στο παρελθόν, και ότι τα «αντίποινα» που θα επέβαλαν οι χώρες που θα θίγονταν από τα προστατευτικά μέτρα θα έπλητταν εξ ίσου και τις χώρες που τα επιβάλλουν.

Πέρα από την καθοδική επίπτωση στο ΑΕΠ που θα είχαν οι οριζόντιες αυξήσεις δασμών, θα ανέκοπταν την πορεία μείωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος τον Σεπτέμβριο έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 2,4% και συνεπώς θα ανάγκαζε την κεντρική τράπεζα της χώρας (Fed) να διατηρήσει για μακρό τα πολύ υψηλά επιτόκια ή να τα αυξήσει, όπως προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τιμ Ανταμς.

Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν πως δεν είναι βέβαιο πως ο Τραμπ θα υλοποιήσει, αν εκλεγεί, την εξαγγελία του για τους δασμούς καθώς μάλιστα η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη να απαντήσει με τα δικά της αντίμετρα. Αναφέρουν ότι ο Τραμπ είχε ανακοινώσει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα στη θητεία του ως πρόεδρος, αλλά τελικά δεν προχώρησε στην εφαρμογή τους, όταν ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απείλησε με την επιβολή δασμών από την ΕΕ σε αμερικανικά προϊόντα.

Αντίθετα με τον Τραμπ, η Κάμαλα Χάρις αναμένεται να συνεχίσει την ίδια πολιτική με τον Τζο Μπάιντεν στο διεθνές εμπόριο, διατηρώντας τους δασμούς που έχουν επιβληθεί σε μία σειρά κινεζικών προϊόντων, τα οποία η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι επιδοτούνται, χωρίς να προχωρήσει όμως στην επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.