Αλ Θανί: Παράνομες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Κατάρ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι η απάντηση στις απαιτήσεις των αραβικών κρατών που υπέβαλε τη Δευτέρα στο Κουβέιτ, που έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, ευθυγραμμίζεται με το σεβασμό στην κρατική κυριαρχία της χώρας.

Μιλώντας σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Άμπντελ Ράχμαν αλ Θάνι χαρακτήρισε παράνομες τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει τα τέσσερα αραβικά κράτη και κάλεσε τα ΗΑΕ να σταματήσουν να προσπαθούν να σπιλώσουν το όνομα του Κατάρ.

«Ο κατάλογος είναι μη ρεαλιστικός και απαράδεκτος» δήλωσε ο αλ Θάνι. «Δεν αφορά την τρομοκρατία, αλλά καλεί για το τέλος της ελευθερίας της έκφρασης», είπε χαρακτηριστικά.

Οι τέσσερις αραβικές χώρες είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν την Τετάρτη στο Κάιρο για να αξιολογήσουν την απάντηση του Κατάρ στις απαιτήσεις.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι το Κατάρ έχει δείξει αυτοσυγκράτηση στον αποκλεισμό που του έχουν επιβάλει οι γειτονικές του αραβικές χώρες και οι γείτονές του πρέπει να απαντήσουν με ανάλογο πνεύμα.

Με μια ξαφνική κίνηση, η Ντόχα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι σχεδιάζει να αυξήσει κατά 30% την παραγωγή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) σε μια προφανή επίδειξη ισχύος στην διαμάχη της με τις γειτονικές της αραβικές χώρες του Κόλπου.

Η κίνηση ήρθε καθώς το Κατάρ φαίνεται ότι προετοιμάζεται να αποκτήσει μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία αν η διαμάχη του με την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν διαρκέσει για μια παρατεταμένη περίοδο.

Ως άμεση επίδραση της κίνησης αυτής θα είναι η επιδείνωση του κορεσμού στην παγκόσμια αγορά του ΥΦΑ, στην οποία ανταγωνίζονται η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Με την κίνηση αυτή, η συνολική παραγωγή ΥΦΑ του Κατάρ θα αυξηθεί από 77 εκατομμύρια τόνους σε 100 εκατομμύρια τόνους ετησίως, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Petroleum, Σαάντ αλ Κάμπι.


Exit mobile version