Αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη γερμανική οικονομία το 2017

«Το δεξαμενόπλοιο ‘Γερμανική Οικονομία’ συνεχίζει το ταξίδι του, σε ήρεμα νερά, χωρίς να κερδίζει μεν σε δυναμική, αλλά και χωρίς να διαφαίνονται κίνδυνοι», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Μίχαελ Χύτερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία, σκιαγραφώντας τις προβλέψεις του για το 2017.

Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle, η συνολική εικόνα καταδεικνύει μια υγιή ανάπτυξη. 28 από τους συνολικά 48 συνδέσμους που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα, αναμένουν την ερχόμενη χρονιά αύξηση της παραγωγικότητάς τους, αν και μόλις τρεις κάνουν λόγο για «αισθητή αύξηση». Οκτώ σύνδεσμοι αναμένουν την ίδια ώρα υποχώρηση της παραγωγικότητας.

Ρεκόρ κατασκευών


Στους πλέον αισιόδοξους ανήκει πρωτίστως ο κατασκευαστικός κλάδος. Διαπιστώνουμε αύξηση του δείκτη κατασκευών, στην ανέγερση κατοικιών ενώ θετικές είναι οι τάσεις και στις δημόσιες κατασκευές λόγω της καλύτερης οικονομικής συγκυρίας για την τοπική αυτοδιοίκηση», εξηγεί ο Μ. Χύτερ. Από την εξέλιξη αυτή ωφελούνται φυσικά και «συγγενικοί» κλάδοι, όπως ο μεσιτικός. «Έχουμε μια θετική μισθολογική κατάσταση. Επιπλέον, τα χαμηλά επιτόκια ευνοούν την αγορά ακινήτων».

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ έχει περιορίσει σημαντικά τα κέρδη τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών. Ταμιευτήρια και ασφαλιστικός κλάδος συγκαταλέγονται στους λίγους που αξιολογούν σήμερα χειρότερη την κατάστασή τους σε σχέση με πέρσι. Είναι και οι κλάδοι που σχεδιάζουν το 2017 την κατάργηση θέσεων εργασίας. Σε αντίθεση με άλλους 15 που σκοπεύουν να προχωρήσουν σε προσλήψεις και άλλους 20 που εκτιμούν ότι θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό απασχολούμενων. «Το ρεκόρ απασχόλησης θα συνεχιστεί», εκτιμά ο Μ. Χύτερ.

Θα ωφεληθεί η οικονομία από τους πρόσφυγες;


Το ερώτημα εάν θα ωφεληθεί ή εάν θα επιβαρυνθεί η αγορά εργασίας από τα μαζικά κύματα προσφύγων δεν μπορεί ακόμη να απαντηθεί. «Βρισκόμαστε ακόμη στη φάση αξιολόγησης της δυνατότητας απασχόλησης των προσφύγων», λέει ο οικονομολόγος. «Γενικότερα ισχύει ότι μια δυναμική αγορά εργασίας είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε μια χώρα».

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας είναι και οι εκτιμήσεις που αφορούν στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις. 18 από τους 48 συνδέσμους που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι το 2017 θα επενδύσουν περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με το 2016. Αυτό αφορά κυρίως στον κλάδο παροχής υπηρεσιών. «Σε πολλούς κλάδους η ψηφιοποίηση γίνεται όλο και πιο σημαντική. Αυτό οδηγεί τις επιχειρήσεις σε επενδύσεις», εξηγεί ο Μ. Χύτερ. Μόλις τρεις κλάδοι προβλέπουν μείωση επενδύσεων, ανάμεσά τους ο κλάδος της χημείας. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στην ενεργειακή στροφή.

Οι απρόβλεπτοι παράγοντες που προκαλούν αβεβαιότητα το 2017 ακούνε στο όνομα Brexit και Τραμπ. Το δόγμα του προστατευτισμού που ενδέχεται να υιοθετήσει ο επόμενος πρόεδρος της υπερδύναμης θα πλήξει πρωτίστως τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο συγκεκριμένος κλάδος δεν ατενίζει με ιδιαίτερη αισιοδοξία την ερχόμενη χρονιά. Στα δυνητικά ρίσκα του 2017, όπως εκτιμά ο οικονομολόγος, θα πρέπει να συμπεριληφθούν επίσης Ρωσία, Τουρκία, Βραζιλία και Κίνα.

Πηγή: DW

Exit mobile version