Το χθεσινό Συμβούλιο Κορυφής ΕΕ–Τουρκίας, που είχε στο επίκεντρό της την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ανέδειξε σε μικρότερη κλίμακα βέβαια και άλλα θέματα. Για παράδειγμα την ελευθερία του Τύπου και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως ανεξάρτητα από το προσφυγικό θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.
O ειδικός σε θέματα Τουρκίας Γιασάρ Αϊντίν, κοινωνιολόγος από το Ευρωπαϊκό Κέντρο στο Αμβούργο, με αφορμή τον έλεγχο της εφημερίδας της αντιπολίτευσης Zaman από τις τουρκικές αρχές μίλησε στην Deutsche Welle. Στην ερώτηση εάν αυτή η ανάληψη της εφημερίδας είναι μια πρόφαση για τον έλεγχο του αντιπολιτευόμενου τύπου δήλωσε:
«Νομίζω πως η τουρκική ηγεσία θέλει να εκφοβίσει τα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης και τους επικριτικούς δημοσιογράφους. Προσπαθεί να τους εκφοβίσει χρησιμοποιώντας πολιτικά και οικονομικά μέσα. Το θέμα όμως έχει πάρει νέες διαστάσεις και οι ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία είναι δικαιολογημένες». O Γιασάρ Αϊντίν δηλώνει ότι το κυβερνών κόμμα AKP ελέγχει ένα μεγάλο μέρος των μίντια, τα οποία χρησιμοποιεί για να εκφοβίσει τα μέσα της αντιπολίτευσης. Θεωρεί πως ο κύριος λόγος για αυτή την κατάσταση είναι η διαπλοκή μεταξύ οικονομίας και πολιτικής. Οι επενδύσεις των μίντια στον οικοδομικό τομέα, τον τομέα των συγκοινωνιών και των υποδομών δεν επιτρέπει τον έλεγχο τους, πιστεύει o Γιασάρ Αϊντίν, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στηρίζουν τις δημοκρατικές δυνάμεις
Όσον αφορά το προσφυγικό και το πώς το χρησιμοποιεί η τουρκική ηγεσία απαντά: «Φυσικά και το προσφυγικό προσφέρεται για να καταφερθεί και στο εσωτερικό εναντίον των δημοσιογράφων. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι τέτοιες περιπτώσεις υπήρχαν και πριν το προσφυγικό. Η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου στην Τουρκία είχε δεχθεί περιορισμούς.»
Μπορεί όμως μια τέτοια στάση απέναντι στα μίντια να είναι επιτρεπτή για μια χώρα όπως η Τουρκία που θέλει να θεωρείται υπό ένταξη στην ΕΕ; Ο Γιασάρ Αϊντίν απαντά: «Είναι σημαντικό οι συνομιλίες αναφορικά με ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ να συνεχιστούν. Πρέπει όμως να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι θα πρέπει να κινηθεί στο δρόμο της δημοκρατίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως την δεκαετία του 1970 όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες με τις χώρες του ανατολικού μπλοκ αυτές οι χώρες δεν ήταν δημοκρατικές. Αν τώρα σταματούσε κανείς τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν θα υπήρχε πια τρόπος να υποστηριχθούν οι δημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα».
Πηγή: DW