Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που αντιμετωπίζουν οι αγορές καθώς μια νέα εβδομάδα και το β’ τρίμηνο ξεκινά.
Μια σειρά από γεγονότα που κινούν την αγορά αντιμετωπίζουν οι επενδυτές καθώς το ημερολόγιο δείχνει Απρίλιο. Περιλαμβάνουν τις γαλλικές εκλογές και την έναρξη της διαδικασίας διαζυγίου της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Υπάρχει όμως κι η προοπτική μιας σταθερής ανάκαμψης της παγκόσμιας δραστηριότητας, το ρίσκο εκπλήξεων από τις κεντρικές τράπεζες και το ερώτημα ποιες επιχειρήσεις θα καταγράψουν καλύτερη ανάπτυξη κερδών.
Πάνω απ’ όλα οι επενδυτές παραμένουν προσκολλημένοι στο «στοίχημα Τραμπ» (Trump trade) και το εάν ο Λευκός Οίκος μπορεί να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να υλοποιήσει τις υποσχέσεις για μείωση φόρων και δημοσιονομική τόνωση που έδωσαν ώθηση στις παγκόσμιες αγορές μετοχών μετά τον Νοέμβριο.
Ο Eric Stein, portfolio manager στην Eaton Vance Investment Managers λέει πως οι προοπτικές για το «στοίχημα Τραμπ» θα είναι «ένας σημαντικός μακροοικονομικός οδηγός για τις αγορές» το τρίμηνο που ξεκινά.
Περαιτέρω κέρδη στις μετοχές βασισμένα σε στοιχεία μεγαλύτερης ισχύος της παγκόσμιας οικονομίας και ενδείξεις ότι οι προτάσεις τόνωσης στις ΗΠΑ αποδίδουν καρπούς θα αυξήσουν την πίεση στις κεντρικές τράπεζες, αρχής γενομένης της FED.
«Οι αγορές μετοχών έχουν ‘τεντώσει’ και αρχίζουν να δημιουργούν προκλήσεις στη FED και άλλες κεντρικές τράπεζες», λέει ο Jack Ablin της BMO Wealth Management. «Οι χαράκτες πολιτικής θα θέλουν να διατηρήσουν αρνητικά τα πραγματικά επιτόκια, αλλά η άνοδος της αγοράς και οι πιθανότητα για ‘φούσκες’ μπορεί να περιορίσουν αυτή τη στρατηγική. Να περιμένετε ρητορική ‘γερακιών’».
Μια ανησυχητική οπτική της ισχυρής επίδοσης των ενεργητικών που εμπεριέχουν ρίσκο είναι το γεγονός ότι οι παγκόσμιες ροές πίστωσης -ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα- έχουν βυθιστεί τους τελευταίους μήνες.
Η BCA Research το δείχνει αυτό στο σχετικό γράφημα και προειδοποιεί: Αντι να επιταχύνει τους επόμενους μήνες η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να σταθεροποιηθεί ή ακόμα και να επιβραδύνει. Μέχρι να λυθεί η ‘σύγκρουση’ μεταξύ των αυξανόμενων ζωωδών ενστίκτων και της εξασθένησης της πίστωσης, κλίνουμε ενάντια σε οποιαδήποτε αύξηση της τιμής των υψηλής ποιότητας ομολόγων και των μετοχών»
Τι πιστεύουν οι αξιωματούχοι της FED για τον ισολογισμό τους;
Τα «minutes» της συνάντησης του Μαρτίου που θα γνωστοποιηθούν την Τετάρτη θα προσφέρουν στους traders των ομολόγων τη δυνατότητα να εντοπίσουν τον τόνο στον εσωτερικό διάλογο για τις τεράστιες ποσότητες δανείων και κρατικού χρέους που έχει η τράπεζα.
Στην ανακοίνωση του προηγούμενου μήνα η FED επανέλαβε ότι περιμένει ο ισολογισμός ύψους 4,5 τρισ. δολαρίων να παραμείνει αμετάβλητος μέχρι η ομαλοποίηση των επίσημων επιτοκίων είναι «για τα καλά σε εξέλιξη».
Η γενική εκτίμηση μεταξύ των traders και των αναλυτών είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα κοιτάξει να μειώσει την επανεπένδυση τίτλων που ωριμάζουν κατά το τέταρτο τρίμηνο. Μέχρι τότε τουλάχιστον μια και πιθανά δυο αυξήσεις επιτοκίων θα έχουν πραγματοποιηθεί, επιτρέποντας στη FED να σταματήσει την επανεπένδυση κεφαλαιακών ροών.
Ο William Dudley, πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης δήλωσε στο Bloomberg την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν περιμένει η σταδιακή ομαλοποίηση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας να προκαλέσει «διαμαρτυρίες» στην χρηματοοικονομικές αγορές καθώς οι επενδυτές περιμένουν αυτή την κίνηση.
Ενας παράγοντας που θα αποτελέσει οδηγό για τις αποφάσεις αναφορικά με τον ισολογισμό θα είναι πιθανότατα η σχέση μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων, η καμπύλη απόδοσης. Μια επίπεδη καμπύλη, όπου η σχέση στενεύει, θα προσφέρει πιθανότητα στη FED μεγαλύτερο περιθώριο για να περιορίσει τον ισολογισμό της. Μια κλίση στην καμπύλη όμως, πιθανότατα προκαλούμενη από ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός αυξάνει ταχύτητα ή υπάρχει έλλειψη αγοραστών για τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα μπορεί να αναχαιτίσει την όποια συρρίκνωση του ισολογισμού φέτος.
Τι γίνεται με τη σύνοδο ΗΠΑ-Κίνας;
Η διήμερη συνάντηση του Ντ. Τραμπ την ερχόμενη εβδομάδα με τον κινέζο ομόλογό του Xi Jinping, χαρακτηρίστηκε ήδη ως «πολύ δύσκολη» από τον αμερικανό πρόεδρο, ένα δυσοίωνο πρελούδιο για αυτό που υποτίθεται θα ήταν μια συνάντηση γνωριμίας των δυο πιο ισχυρών ηγετών του κόσμου.
Οι ΗΠΑ «δεν θα έχουν πλέον τεράστια εμπορικά ελλείμματα και απώλειες θέσεων εργασίας», έγραψε στο twitter ο Τραμπ.
Η συμμετοχή της Κίνας κατά 300 δισ. δολάρια στο ετήσιο εμπορικό έλλειμμα 500 δισ. δολαρίων των ΗΠΑ θα είναι στην κορυφή της ατζέντας. Ο Xi έδωσε οδηγίες στους υπουργούς του να υπερασπιστούν τις θέσεις της Κίνας.
Δεμένο με αυτό το ζήτημα είναι το θέμα της νομισματικής χειραγώγησης. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα δώσει νέες πληροφορίες για το ακανθώδες θέμα, αν και η έκταση με την οποία η Κίνα αυξάνει την αξία του γουάν καθιστά δύσκολη την στοιχειοθέτηση κατηγοριών.
Οι αγορές είναι φλεγματικές απέναντι στις απειλές Τραμπ για προστατευτισμό. Εχοντας γίνει σκεπτικές απέναντι στις υποσχέσεις που δημιούργησαν στο «στοίχημα Τραμπ» (Trump trade), πρέπει να δουν αποδείξεις ότι οι εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ επανακαθορίζονται πριν αποφασίσουν πόση σημασία έχει ο προστατευτισμός.
Όμως τίποτα δεν έχει σημασία στο εμπόριο όσο ο άξονας ΗΠΑ-Κίνας, έτσι η συνάντηση της Φλόριντα και όλα τα παρελκόμενα (γλώσσα σώματος, φωτογραφίες, χειραψίες) θα μπουν στο μικροσκόπιο σε αναζήτηση μηνυμάτων.
Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr