Αυτός είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Ο Ντόναλντ Τουσκ όρισε τον Βέλγο διπλωμάτη Ντιντιέ Ζέους επικεφαλής της νέας ειδικής Task Force για το Brexit. Πρόκειται για έναν έμπειρο υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ο οποίος ήταν έως το 2014 επικεφαλής του γραφείου το Βαν Ρομπάι, του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με στοιχεία στο χαρακτήρα του τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν δυσάρεστα για τους Βρετανούς.

Ο 50χρονος Βέλγος θεωρείται δυναμικός και έμπειρος τακτικιστής, έχει δυνατό πολιτικό ένστικτο και πολύ καλό δίκτυο σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Το Λονδίνο σύντομα θα τον γνωρίσει και οι Βρετανοί θα τρίζουν τα δόντια τους», λέει κορυφαίος ευρωπαίος διπλωμάτης, στην εφημερίδα die Welt, αφού στο παρασκήνιο θα διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο κατά τις διαπραγματεύσεις.

Ο Βέλγος διπλωμάτης είναι ένας άνθρωπος ολιγόλογος, μιλά νηφάλια χωρίς να χειρονομεί και να προκαλεί φασαρία. Κοιτάζει συνεχώς το συνομιλητή του στα μάτια, ακούει προσεκτικά και θέλει να μάθει πως σκέπτεται ακριβώς αυτός που βρίσκεται απέναντί του. Είναι σε θέση να διακρίνει τις παγίδες όταν ο συνομιλητής του θεωρεί ότι το θέμα έχει ήδη λήξει. Ο Βέλγος γνωρίζει όμως και όλα τα βρώμικα τρικ τα οποία χρειάζεται κανείς στο μηχανισμό των Βρυξελλών για να έχει επιτυχία. Πρόκειται δηλαδή για έναν έξοχο διαπραγματευτή.

Εμφανίστηκε στην ευρωπαϊκή σκηνή το καλοκαίρι του 2007 ως αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ε.Ε. ο Ζέους δημιούργησε ένα τεράστιο δίκτυο γνωριμιών εντός των ευρωπαϊκών θεσμών. Το αποκορύφωμα ήταν μεταξύ του 2012 και του 2014 όταν έγινε ο κύριος σύμβουλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπάι.

Από τότε γνωρίζει όλους όσους κινούν τα νήματα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως τους συμβούλους πρωθυπουργών ή προέδρων. Τελευταία εργάσθηκε ως διευθυντής για θέματα ενέργειας και μεταφορών στην αντιπροσωπεία των κρατών μελών στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για μια τεχνοκρατική θέση με κύρος και καλές αποδοχές. Πολύ ασήμαντη όμως για ένα «πολιτικό ζώο» όπως ο Ζέους. Αυτό θα αλλάξει τώρα.

Ο Βέλγος διπλωμάτης πρέπει να δράσει αμέσως. Η υπομονή των Ευρωπαίων με του Βρετανούς έχει εξαντληθεί. Οι χώρες της Ε.Ε. πιέζουν το Λονδίνο να επιταχύνει την έξοδο και ζητούν από τον Ντέιβιντ Κάμερον να καταθέσει μέχρι την Τρίτη την αίτηση αποχώρησης σύμφωνα με το άρθρο 50 των ευρωπαϊκών συνθηκών. Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει έως δύο χρόνια αλλά να μπορεί παραταθεί μετά από την ομόφωνη συγκατάθεση των κρατών μελών.

Μέχρι τότε θα υπάρξουν ακόμα μερικές έκτακτες σύνοδοι κορυφής για να θέσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της εξόδου της Βρετανίας, όπως λ.χ. κατά πόσον είναι δυνατόν να διαχωριστούν οι διαπραγματεύσεις αποχώρησης από τις διαβουλεύσεις για τη νέα σχέση μεταξύ Ε.Ε. και Μ. Βρετανίας.

Ο Ζέους θα είναι αρμόδιος για να επιλύσει μια σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στο διαζύγιο μεταξύ Ε.Ε. και Μ. Βρετανίας. Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων θα είναι πολλά δις. ευρώ.

Ανοιχτό είναι για παράδειγμα τι θα γίνει με τα διάφορα προγράμματα στα οποία συμμετέχει η Μ. Βρετανία και χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Αδιευκρίνιστο είναι επίσης ποιος θα πληρώνει τις συντάξεις των 1200 Βρετανών υπαλλήλων της Κομισιόν. Και τι θα συμβεί αν οι υποστηρικτές του Brexit περιορίσουν την ελεύθερη κίνηση εργαζομένων; Κάτι τέτοιο θα ήταν σαφής παραβίαση των κανόνων της ενιαίας αγοράς, στην οποία η Μ. Βρετανία θα έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μέχρι την λήξη των διαπραγματεύσεων για την αποχώρησή της. Τον Ζέους σπάνια θα τον βλέπει το σπίτι του τα επόμενα δύο χρόνια.


Πηγή : Die Welt


Exit mobile version