Αυστρία: Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία … εμπνέεται από τη νίκη Τραμπ

Ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς για την προεδρία της Αυστρίας Νόρμπερτ Χόφερ βλέπει τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ ως απόδειξη ότι είναι στον σωστό δρόμο με τη λαϊκιστική προεκλογική του εκστρατεία, σύνθημα της οποίας είναι «η Αυστρία πρώτη» και περιλαμβάνει εκκλήσεις για να ανασχεθεί η μετανάστευση.

«Οπότε οι ελίτ απομακρύνονται από τους ψηφοφόρους, αυτές οι ελίτ θα χάνουν τους θώκους», δήλωσε ο υποψήφιος του Κόμματος Ελευθερίας (FPO) σε συνέντευξή του στο Reuters.

Όπως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, ο 45χρονος Χόφερ θεωρεί τον εαυτό του έναν εθνικιστή που αναγνωρίζει τις ανησυχίες των καθημερινών ανθρώπων, τους οποίους έχει αγνοήσει το πολιτικό κατεστημένο.

«Μια ομοιότητα θα μπορούσε να είναι ότι ο Τραμπ επίσης αντιμετώπισε αντίσταση στις ΗΠΑ και παρόλα αυτά κέρδισε τις εκλογές», σημείωσε ο Χόφερ.

Η νίκη του Τραμπ και η απόφαση των Βρετανών στο δημοψήφισμα του Ιουνίου να εγκαταλείψουν την ΕΕ έχουν προκαλέσει ένα τσουνάμι λαϊκισμού που θα μπορούσε να μεταμορφώσει το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης.

Η επανάληψη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου και μέχρι στιγμής οι δύο υποψήφιοι εμφανίζονται στήθος με στήθος.

Αυτό σημαίνει ότι ο Χόφερ μπορεί να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός ηγέτης στην ΕΕ. Και άλλες εκλογές με ακροδεξιούς υποψήφιους θα διεξαχθούν στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία του χρόνου.

Ο Χόφερ έχασε στον δεύτερο γύρο τον Μάιο μόλις με 31.000 λιγότερες ψήφους από τον πρώην επικεφαλής των Πρασίνων Αλεξάνερ φαν ντερ Μπέλεν, όμως τώρα έχει ξανά πιθανότητες να κερδίσει αφού το συνταγματικό δικαστήριο ακύρωσε το αποτέλεσμα εξαιτίας προβλημάτων στην καταμέτρηση των ψήφων.

Ο Χόφερ, ένας καλοντυμένος, γλυκομίλητος άνδρας, έχει επικεντρώσει την προεκλογική του εκστρατεία στη μεταναστευτική κρίση και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να απαγορευθεί αυτό που ονομάζει «οικονομική μετανάστευση».

«Φυσικά πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, όμως δεν μπορώ να αγνοήσω εντελώς το δημοσιονομικό βάρος», είχε εξηγήσει.

Ο Χόφερ υποστηρίζει την ιδέα να δημιουργηθούν «περιοχές ασφαλείας» έξω από την Ευρώπη, όπου οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να υποβάλλουν προς εξέταση το αίτημά τους.

Η Αυστρία, με συνολικά 8,7 εκατομμύρια κατοίκους, έχει υποδεχθεί περισσότερους από 120.000 πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία από πέρυσι, αναλαμβάνοντας μεγάλο μέρος των νέων αφίξεων μαζί με τη Γερμανία και τη Σουηδία. Αυτό έχει προκαλέσει την αγανάκτηση πολλών Αυστριακών, κυρίως για το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει καταφέρει να βρει λύση στη μεταναστευτική κρίση.

Ο Χόφερ, που το 1994 είχε ψηφίσει κατά της ένταξης της Αυστρίας στην ΕΕ, έχει σταματήσει να ζητεί το «Oexit», την αποχώρηση της Αυστρίας από την Ένωση, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, το οποίο έχει αυξήσει την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση –δηλαδή εμείς, οι χώρες μέλη—κάναμε το μεγάλο λάθος να μην συμμορφωθούμε με τις συμφωνίες μας, να μην παίρνουμε πια σοβαρά υπόψη μας τους εαυτούς μας», εκτίμησε.

«Ελπίζω ότι υπάρξει μια αφύπνιση, να πουν οι άνθρωποι ότι κατανοούν ότι έκαναν μεγάλα λάθη», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο Χόφερ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της άρσης τους, συμφωνώντας με την άποψη του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (OVP).

Το OVP προσπαθεί να βρει κοινές θέσεις με τους κυβερνητικούς του εταίρους, τους Σοσιαλδημοκράτες, σε πολλά θέματα, περιλαμβανομένου του κατώτατου ορίου για την παροχή κοινωνικών επιδομάτων.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν ο Χόφερ κερδίσει την προεδρία αυτό θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, με αποτέλεσμα να φύγει από την εξουσία ο κεντρώος φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της Αυστρίας εδώ και δεκαετίες.

«Ακούω από πολλές πλευρές ότι είναι ήδη στο πρόγραμμα ημερομηνίες για πρόωρες εκλογές», είπε ο Χόφερ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τον προηγούμενο μήνα το Κόμμα Ελευθερίας κατέγραφε ποσοστά 35% και ήδη άφηνε πίσω του τους κεντρώους.


Exit mobile version