Σαφής αύξηση των συμβάντων στόχοι των οποίων έγιναν εστίες φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων –από γκραφίτι μέχρι ρίψεις αυτοσχέδιων εμπρηστικών βομβών– καταγράφηκε στην Αυστρία το 2016, με 49 τέτοια κρούσματα έναντι 25 το 2015, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες.
Μεταξύ των επεισοδίων που απαρίθμησε το υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας σε μια κοινοβουλευτική ερώτηση, φιγουράρουν ρατσιστικά γκραφίτι, απόπειρες εμπρησμού, ρίψεις αντικειμένων εναντίον κτιρίων, ρίψεις κοκτέιλ μολότοφ και φθορές σε σωληνώσεις φυσικού αερίου.
Ο βουλευτής των Πρασίνων που υπέβαλε την ερώτηση, ο Άλμπερτ Σταϊνχάουζερ, επισήμανε ότι οι 44 από αυτές τις επιθέσεις είχαν ξεκάθαρα κίνητρο το μίσος και οι δράστες στη μεγάλη πλειονότητά τους δεν εντοπίστηκαν, σε δηλώσεις του στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.
Στις αρχές της Αυστρίας έχουν υποβληθεί πάνω από 130.000 αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου από το 2015, που συνδέονται με τη δίχως προηγούμενο κρίση των προσφύγων και των μεταναστών που βιώνει η Ευρώπη. Η χώρα των 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων υπήρξε ένας από τους κυριότερους προορισμούς αυτής της μαζικής έλευσης προσφύγων, συγκριτικά με το μέγεθος του πληθυσμού.
Ένα «βαρόμετρο της ενσωμάτωσης» το οποίο δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε εξάλλου μια μεταβολή προς το δυσμενέστερο του τρόπου που οι Αυστριακοί βλέπουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες: το 51% των προσώπων που ερωτήθηκαν έκρινε αρνητικά «τη ζωή μαζί» με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ποσοστό αισθητά αυξημένο από το 43% που καταγραφόταν έναν χρόνο νωρίτερα.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ακόμη στην απάντησή του στο κοινοβούλιο ότι το 2016 υπήρξαν επίσης 49 επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν οι ίδιοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μέσα στα κέντρα υποδοχής, όπως απειλές κατά ζωής, βιαιοπραγίες, παρενοχλήσεις και βανδαλισμοί. Δεν δόθηκε κανένας αριθμός που να επιτρέπει κάποια σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
«Υποθέτουμε ότι τα τραύματα, οι εμπειρίες του πολέμου και της ακραίας βίας διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο», εκτίμησε ο βουλευτής Σταϊνχάουζερ, καλώντας να βελτιωθεί η ψυχιατρική βοήθεια που προσφέρεται.
Το ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων (FPÖ) προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τις ανησυχίες που προκάλεσε η μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών και ο υποψήφιός του Νόρμπερτ Χόφερ πέρασε το 2016 στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον οποίο τελικά κέρδισε ο υποψήφιος των Πρασίνων, Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν.
Αλλά και ο κεντρώος κυβερνητικός συνασπισμός στη Βιέννη υιοθέτησε πολύ πιο σκληρή γραμμή στην πολιτική του για το μεταναστευτικό και την ενσωμάτωση, λαμβάνοντας μέτρα για να αυξηθούν οι απελάσεις μεταναστών οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίπτονται.
Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Κρίστιαν Κερν έγραψε αυτή την εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ζητήσει η Αυστρία, η οποία δεν έχει υποδεχθεί κανέναν πρόσφυγα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου μετεγκατάστασης από την Ιταλία και την Ελλάδα, να απαλλαγεί από την υποχρέωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ