ΑFΡ: Μηδενικός ο αριθμός προσφύγων που έφτασε σήμερα στην Ελλάδα

Μηδενικός ήταν ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν σήμερα 24/3 στα ελληνικά νησιά, σχολιάζει το πρακτορείο AFP, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την σύναψη της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, στις 18/3, η οποία τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Κυριακή.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν  δήλωσε ότι το «κλείσιμο» της θαλάσσιας οδού στο Αιγαίο Πέλαγος, έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στα βόρεια παράλια της Αφρικής, κυρίως την Λιβύη, οι οποίοι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν το ακόμα πιο επικίνδυνο ταξίδι (πολλαπλάσια απόσταση σε σχέση με την απόσταση τουρκικών παραλίων και ελληνικών νησιών) προς την Ελλάδα ή την Ιταλία.

Οι σημερινές μηδενικές ροές στο Αιγαίο είναι αποτέλεσμα των συντονισμένων προσπαθειών των ελληνικών αρχών, αλλά κυρίως, των πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε όλη την θαλάσσια περιοχή.

Την αμέσως επόμενη ημέρα από την εφαρμογή της συμφωνίας, κατέφθασαν 1.662 άνθρωποι στα ελληνικά νησιά, με τον εν λόγω αριθμό να διαμορφώνεται σε 600 και 260, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Το πρακτορείο αναφέρει πως η αμφιλεγόμενη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Ευρώπης, είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν σχεδόν όλες οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στο προσφυγικό από την Ελλάδα, καθώς θεωρούν τα όσα υπογράφηκαν τουλάχιστον «απάνθρωπα».

Exit mobile version