Αφγανιστάν: Σε χαμηλό πενταετίας η εμπλοκή αμερικανικών αεροσκαφών σε επιχειρήσεις

Η χρήση της αεροπορικής ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Αφγανιστάν τους πρώτους δύο μήνες του 2015 μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, καθώς η μεγάλη συρρίκνωση των μάχιμων μονάδων του διεθνούς συνασπισμού οι οποίες δρουν στη χώρα συνοδεύθηκε από μια επίσης μεγάλη πτώση της αεροπορικής υποστήριξης επί του πεδίου στις αφγανικές μονάδες.

Η μείωση αυτή σηματοδοτεί ότι ο ρόλος των ΗΠΑ στον πόλεμο στο Αφγανιστάν —τον πιο μακρόχρονο στον οποίο έχουν εμπλακεί στην ιστορία τους— είναι πιο περιορισμένος από ποτέ άλλοτε, παρότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να καθυστερήσει κατά τι την προγραμματισμένη αποχώρηση των αδρών του στρατού.

Καμιά από τις 503 εξόδους αμερικανικών αεροσκαφών που έχουν καταγραφεί φέτος δεν έγινε για να προσφερθεί εκ του σύνεγγυς υποστήριξη στις αφγανικές δυνάμεις, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος της διεθνούς συμμαχίας.

“Η συντριπτική πλειονότητα των αποστολών αυτών εκτελέστηκε για να υποστηριχθούν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ”, ανέφερε ο συνταγματάρχης Μπράιαν Τρίμπους, ο εκπρόσωπος της νέας, μη-μάχιμης αποστολής του NATO η οποία άρχισε τον Ιανουάριο.

Ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ κατέγραψε 36 ρίψεις ή εκτοξεύσεις ή χρήσεις οπλικών συστημάτων των αεροσκαφών τον Φεβρουάριο και 40 τον Ιανουάριο. Ο αριθμός αυτός δεν έχει καμιά σχέση με εκείνο που είχε καταγραφεί στο αποκορύφωμα του πολέμου, τις 1.043 τον Οκτώβριο του 2010.

Από τους περίπου 10.000 Αμερικανούς στρατιώτες που παραμένουν στο έδαφος του Αφγανιστάν, οι περισσότεροι έχουν εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό ρόλο. Περίπου 1.800 ανήκουν σε μονάδες, καθήκον των οποίων είναι να εκτελούν αποστολές για την καταδίωξη μελών της αλ Κάιντα και άλλων τζιχαντιστών.

Η ραγδαία μείωση της αμερικανικής αεροπορικής ισχύος στο Αφγανιστάν αυξάνει την πίεση για τη νεοπαγή Πολεμική Αεροπορία της χώρας αυτής, που διαθέτει ένα κλάσμα του αριθμού των αεροσκαφών που ανέπτυσσε το NATO για την υποστήριξη των Αφγανών στρατιωτικών.

Ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας του Αφγανιστάν υπέστησαν βαριές απώλειες το 2014 κι ετοιμάζονται για την πρώτη εαρινή περίοδο συγκρούσεων στην οποία δεν θα έχουν την υποστήριξη χερσαίων δυνάμεων του NATO, 13 χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου από τη συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, καθώς η μάχιμη αποστολή επισήμως τερματίστηκε τον Δεκέμβριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να αποφασίσει εντός ημερών εάν θα επιβραδύνει τον ρυθμό απόσυρσης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν. Πιθανόν θα το ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα, όταν ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι επισκεφθεί την Ουάσινγκτον.

Οι βάσεις των ΗΠΑ στην Κανταχάρ και στη Τζαλαλάμπαντ αναμένεται να μείνουν ανοικτές ως τα τέλη του 2015, εκτίμησε ένας Αμερικανός αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί, αφότου ο Ομπάμα είχε ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων.

Η βάση στην Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν, θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την αφγανική Πολεμική Αεροπορία, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και αεροσκάφη. Πέρυσι κατέγραψε, κατά εκτιμήσεις, 7.000 πτήσεις, ελάχιστες εκ των οποίων αφορούσαν την εκ του σύνεγγυς υποστήριξη των αφγανικών χερσαίων δυνάμεων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Exit mobile version