Ο νεαρός Βενεζουελάνος που έγινε διάσημος παίζοντας βιολί στη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και ο οποίος είχε συλληφθεί στα τέλη Ιουλίου, αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της Τρίτης έπειτα από 19 ημέρες κράτησης, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας.
«Ο προφυλακισμένος βιολονίστας Γουίλι Αρτεάγα αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από αίτημα της εισαγγελίας της Βενεζουέλας το οποίο αποδέχθηκε το δικαστήριο που έχει επιφορτιστεί με την υπόθεση», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ, στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ο Σάαμπ διορίστηκε γενικός εισαγγελέας σε αντικατάσταση της Λουίσα Ορτέγα, η οποία έγινε από τις κυριότερες μορφές αμφισβήτησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, από το στρατόπεδο των τσαβιστών. Την αποπομπή της αποφάσισε η Συντακτική Συνέλευση.
Ο Αλφρέδο Ρομέρο, διευθυντής της μκο Foro Penal που παρακολουθούσε την υπόθεση του Γουίλι Αρτεάγα, δήλωσε πως ο νεαρός άνδρας αφέθηκε ελεύθερος στη διάρκεια της νύχτας από στρατιωτικούς της Εθνοφυλακής στην Αλταμίρα, ένα ανατολικό προάστιο του Καράκας όπου πραγματοποιούνται συχνά αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
«Απελευθέρωσαν τον Γουίλι και τώρα δεν τον βρίσκουμε», είπε ο Ρομέρο στο Γαλλικό Πρακτορείο. Δήλωσε πως έμαθε για την απελευθέρωσή του από τον διοικητή του κέντρου στο οποίο κρατείτο.
Στη διάρκεια της κράτησής του, ο Γουίλι Αρτεάγα «χτυπήθηκε και βασανίστηκε», δήλωσε ο Αλφρέδο Ρομέρο. «Τον ξυλοκόπησαν άγρια, μερικές φορές με το ίδιο το βιολί του, έχασε την ακοή από το δεξί αυτί».
Ο Γουίλι Αρτεάγα, 23 ετών, είχε συλληφθεί στις 27 Ιουλίου και δικαστήριο της πρωτεύουσας του απήγγειλε τρεις ημέρες μετά κατηγορίες για «δημόσια υποκίνηση» σε διαδήλωση και «κατοχή εμπρηστικής ουσίας».
Ο Ρομέρο αρνήθηκε ότι ο νεαρός άνδρας είχε στην κατοχή του τέτοια ουσία.
Ο Φρέντι Γκεβάρα, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, το οποίο ελέγχει η αντιπολίτευση, χαιρέτισε την αποφυλάκιση του νεαρού άνδρα. «Η μουσική του θα ξαναδώσει ελπίδα στον βενεζουελάνικο λαό», έγραψε στο Twitter.
Ο Γουίλι Αρτεάγα έγινε σύμβολο των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν πριν από περισσότερους από τέσσερις μήνες με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Μαδούρο από την εξουσία. Είχε πει πως ήθελε να στείλει με το βιολί του «ένα μήνυμα ειρήνης» παίζοντας εν μέσω συγκρούσεων που είχαν ως αποτέλεσμα 125 θανάτους από την έναρξη των διαδηλώσεων αυτών την 1η Απριλίου.
Περίπου 5.300 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τότε και χίλιοι παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με το Foro Penal.
Στις 22 Ιουλίου ο Αρτεάγα είχε τραυματιστεί στο πρόσωπο, πιθανόν από σκάγια, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης.
«Δεν θα αφήσω να με εκφοβίσουν», είχε δηλώσει τότε σε ένα βίντεο όπου φαινόταν ξαπλωμένος σε φορείο, με επίδεσμο στο κεφάλι και πρησμένο πρόσωπο. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα.»
Γεννημένος στη Βαλένσια (πολιτεία Καραμπόμπο, βόρεια), ο Γουίλι Αρτεάγα έμαθε βιολί στο πλαίσιο του El Systema, ενός εθνικού προγράμματος για τη δημιουργία ορχηστρών για τη νεολαία στη Βενεζουέλα, που προορίζεται για παιδιά των φτωχών συνοικιών.
Ο βιολονίστας έγινε “πασίγνωστος” όταν έπαιξε στην κηδεία του Αρμάντο Κανισάλες, ενός διαδηλωτή ο οποίος σκοτώθηκε στις 3 Μαΐου στη διάρκεια διαδήλωσης στο Καράκας.
Στις 24 Μαΐου ένας στρατιωτικός έσπασε το βιολί του στη διάρκεια μιας συγκέντρωσης. Φωτογραφίες και βίντεο εκείνη την ημέρα προκάλεσαν ένα κύμα αλληλεγγύης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου δεκάδες άνθρωποι ζήτησαν να έρθουν σε επαφή μαζί του για να του προσφέρουν ένα καινούριο βιολί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ