Accenture: Το Internet of Things μπορεί να αυξήσει το κατά 1,8 τρις δολ. το ΑΕΠ της Κίνας

Οικονομικά οφέλη από $500 δις έως και $1,8 τρις είναι δυνατόν να προσφέρει το Internet of Things (ΙοΤ) στην οικονομία της Κίνας, έως το 2030. Με τις υφιστάμενες συνθήκες και χωρίς καμία περαιτέρω παρέμβαση, η τεχνολογία του ΙοΤ θα μπορούσε να προσθέσει στο κινεζικό ΑΕΠ $500 δις, που σημαίνει άνοδο του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,3% συνολικά τα επόμενα 15 χρόνια. Υπό την προϋπόθεση της λήψης μέτρων για τη στήριξη του οικοσυστήματος του ΙοΤ, η πρόσθετη ανάπτυξη μπορεί να ανέλθει σωρευτικά, έως το 2030, σε $1,8 τρις, αυξάνοντας το ΑΕΠ κατά 1,3%. 
Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα της Accenture με τίτλο “How the Internet of Things Can Drive Growth in China’s Industries”, η οποία διερευνά το πώς η ικανότητα του IoT να ενώνει το φυσικό κόσμο των αντικειμένων, την τεχνολογία και τα analytics μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη σε πολλούς τομείς.

Η έκθεση αναλύει τον αντίκτυπο του IoT σε δώδεκα βασικούς βιομηχανικούς τομείς και αποκαλύπτει ότι οι κατασκευές, οι δημόσιες υπηρεσίες και ο τομέας των πόρων είναι εκείνοι που θα επωφεληθούν – κατά κύριο λόγο – από τη χρήση του ΙοΤ. Οι συγκεκριμένοι τομείς αντιπροσωπεύουν από κοινού το 60% του συνόλου των σωρευτικών επιπτώσεων του Ίντερνετ των Πραγμάτων στο ΑΕΠ της Κίνας το 2030.

Συγκεκριμένα, ο τομέας των κατασκευών εκτιμάται ότι μπορεί να προσθέσει – χάρη στο ΙοΤ – έως και $196 δις στο κινεζικό ΑΕΠ τα επόμενα 15 χρόνια. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την έρευνα, είναι δυνατόν να εκτοξευθεί στα $736 δις – 276% – ως αποτέλεσμα της λήψης μέτρων για τη στήριξη της τεχνολογίας του Internet of Things.

Την ίδια στιγμή, το Δημόσιο, με τη συνδρομή του ΙοΤ, θα μπορούσε να παράξει πρόσθετη ανάπτυξη από $61 δις έως $217 δις το 2030, ενώ ο τομέας των πόρων θα ενίσχυε το κινεζικό ΑΕΠ από $48 δις έως $189 δις ανάλογα με το ύψος των παρεμβάσεων για τη στήριξή του.

Τα οφέλη
Σύμφωνα με την έρευνα της Accenture, τα οικονομικά οφέλη του IoT μπορούν να επιτευχθούν μέσα από μια σειρά από βελτιώσεις της ανταγωνιστικότητας σε κάθε τομέα. Στις κατασκευές, το Internet of Things θα μπορούσε να βελτιώσει τις διαδικασίες παραγωγής, με τη χρήση των προγνωστικών analytics για καλύτερη παρακολούθηση των εργασιών, τον έλεγχο και τη συντήρηση του εξοπλισμού. Η ασφάλεια μπορεί, επίσης, να βελτιωθεί με τη χρήση των “έξυπνων” συσκευών που φοριούνται από τους εργαζόμενους σε επικίνδυνα βιομηχανικά περιβάλλοντα.
Προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από το ΙοΤ, η Κίνα θα πρέπει να προχωρήσει σε εκείνες τις παρεμβάσεις, που θα της επιτρέψουν να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά της να διαχέει την τεχνολογία IoT στην οικονομία της.
Σήμερα, η Κίνα κατατάσσεται, μόλις, 14η μεταξύ 20 οικονομιών, όσον αφορά τις επιδόσεις της στην ενσωμάτωση του ΙοΤ σε διάφορους τομείς της οικονομίας, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην πρώτη θέση, την Ελβετία στη δεύτερη και τη Φινλανδία στην Τρίτη.

Εμπόδια
H ανάλυση της Accenture καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, μια σειρά από παράγοντες, καθυστερούν τη διάδοση του IoT στην Κίνα. Η απουσία εξειδικευμένου προσωπικού με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες, η έλλειψη ολοκληρωμένων συστημάτων επικοινωνιών και ΙΤ, καθώς και το ασαφές καθεστώς διακίνησης δεδομένων αποτελούν τους σημαντικότερους εξ αυτών. 

Exit mobile version