Το Ευρωκοινοβούλιο διεκδίκησε η Πράσινη Συμφωνία να βρίσκεται στον πυρήνα του πακέτου ανάκαμψης της ΕΕ από τις συνέπειες της COVID-19 και συνέχισε να ασκεί πίεση για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, διατήρηση της βιοποικιλότητας και της άγριας ζωής και μείωση των εκπομπών μεθανίου και άνθρακα με την ταυτόχρονη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση της κλιματικής πολιτικής της ΕΕ, τον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα «LIFE», το πιο φιλόδοξο έως τώρα χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τον Ιούνιο, υιοθέτησε τον νόμο της ΕΕ για το κλίμα, μετατρέποντας την πολιτική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μια κλιματικά ουδέτερη ΕΕ έως το 2050 σε δεσμευτική υποχρέωση. Τον Ιούλιο, τέθηκε σε ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη ο νόμος που είχε εγκρίνει το ΕΚ για την απαγόρευση πλαστικών μίας χρήσης.
Τον Νοέμβριο, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη (COP26), οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την επίσπευση της δράσης για το κλίμα προτείνοντας να αντικαταστήσει η ΕΕ το τρέχον 10ετές σχέδιο με ένα πενταετές χρονοδιάγραμμα για όλες τις χώρες, και δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν ότι η δέσμη μέτρων της ΕΕ για το κλίμα «Fit for 55 in 2030» θα συνάδει πλήρως με τη Συμφωνία του Παρισιού.