Καθώς οι αντιδράσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό της Άνγκελα Μέρκελ πολλαπλασιάζονται με φόντο το προσφυγικό, η μέχρι τώρα ηγετική πολιτική προσωπικότητα αρχίζει να παραπαίει, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.
Για σχεδόν 14 χρόνια ως καγκελάριος της Γερμανίας, η Μέρκελ έχει ορίσει και προσωποποιήσει το μεσαίο έδαφος της Ευρώπης: ρεαλιστική, συναινετική, μικροαστική και πάνω απ ‘όλα σταθερή. Δεν είναι περίεργο ότι η ηγέτης της κυριότερης οικονομικής δύναμης της Κεντρικής Ευρώπης κυριαρχεί εδώ και πολύ καιρό στο πολιτικό κέντρο.
Τι γίνεται όμως αν η Μέρκελ πέσει; Μπορεί το κέντρο να κρατήσει; Αυτά είναι πάντοτε επείγοντα ζητήματα. Το άμεσο ζήτημα, το οποίο πιθανότατα θα επικρατήσει τη Δευτέρα, είναι μια μάχη σχετικά με την πολιτική μετανάστευσης της ΕΕ. Αλλά, διάφορα προβλήματα συσσωρεύονται, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη μελλοντική συνοχή της Ευρώπης.
Ο Χορστ Σιχόφερ, πρώην πρόεδρος του CSU της Βαυαρίας, που είναι σύμμαχος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, ζητά από τη Γερμανία να μην επιτρέψει την είσοδο πλέον σε μετανάστες που έχουν εισέλθει για πρώτη φορά στην ΕΕ μέσω άλλων κρατών μελών, που αφορά το σύνολο των μεταναστών. Κατά την άποψη της Μέρκελ, μία τέτοια αντιμετώπιση είναι παράνομη και θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες που κατέβαλε η ίδια από το 2015, όταν η Γερμανία δέχθηκε ένα εκατομμύριο μετανάστες, για να δημιουργήσει μια ισορροπημένη, σε επίπεδο ΕΕ, πολιτική εθελοντικών μεταναστευτικών ποσοστώσεων.
Οι δυσκολίες της Μέρκελ ξεπερνούν τον Σιχόφερ. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, δεν έχει αποκαταστήσει την εγχώρια εξουσία της, καθώς το CDU έχασε έδρες στις ομοσπονδιακές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου και προσπαθούσε για μήνες για να σχηματίσει συνασπισμό. Σχετικά με τα διεθνή ζητήματα, η Μέρκελ φαίνεται να είναι αποθαρρυμένη, σύμφωνα με παρατηρητές.
Αλλά η αίσθηση ότι έχει χάσει την πρωτοβουλία, και δεν είναι πλέον η ηγετική κυρία που συγκρατεί τις καταστάσεις, είναι ορατή. Και, πίσω από την πλάτη της, οι εθνικιστές και οι λαϊκιστές της Γερμανίας καραδοκούν, όπως οι κλέφτες τη νύχτα, με “μαχαίρια τραβηγμένα”.
Πηγή: Guardian