Quantcast
Διευρύνεται το μισθολογικό χάσμα ανδρών-γυναικών - enikonomia.gr
share

Διευρύνεται το μισθολογικό χάσμα ανδρών-γυναικών

δημοσιεύτηκε:



Για πρώτη φορά, μετά από δέκα χρόνια καταγραφής ικανοποιητικής προόδου, οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών στον χώρο εργασίας διευρύνθηκαν φέτος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του WEF, η οποία εξετάσει τις ανισότητες μεταξύ των φύλων στο πεδίο της εργασίας, της εκπαίδευσης, της υγείας και της πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία 144 χωρών, καταδεικνύει ότι με τον τρέχοντα ρυθμό, οι ανισότητες μεταξύ των ανδρών και των γυναικών στην εργασία δεν θα εξαλειφθούν πριν από το 2234, δηλαδή σε 217 χρόνια. Στον αντίποδα, τα στοιχεία του 2016 είχαν θέσει ως προβλεπόμενο χρονικό ορίζοντα για την επίτευξη αυτού του στόχου τα 170 χρόνια.

Συγκεκριμένα, στο πεδίο της εργασίας το χάσμα μεταξύ των φύλων αυξάνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά και πλέον έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2008. Το 2017 καταγράφηκε, σύμφωνα με την έκεθση, «μια ανάσχεση, έπειτα από μια δεκαετία αργής, αλλά σταθερής προόδου όσον αφορά τη βελτίωση της ισότητας των φύλων, καθώς η απόκλιση μεταξύ των φύλων σε παγκόσμια κλίμακα αυξάνεται, για πρώτη φορά από τη δημοσιοποίηση της πρώτης έκθεσης το 2006».

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καταδεικνύουν πως με τον τρέχοντα ρυθμό, θα χρειαστεί ένας αιώνας για να κλείσει το συνολικό χάσμα μεταξύ των φύλων, από 83 έτη την περασμένη χρονιά. «Εν έτει 2017, δεν θα έπρεπε να βλέπουμε την τάση της βελτίωσης της ισότητας (των φύλων) να αντιστρέφεται», επισήμανε μια από τις συγγραφείς της έκθεσης, η Σαάντια Ζαχίντι. Όπως εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης, αυτή η υποχώρηση οφείλεται στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών και στους τέσσερις πυλώνες που μελετούν οι ειδικοί.

«Τα πεδία όπου οι ανισότητες μεταξύ των φύλων συνεχίζει να είναι πιο δύσκολο να ξεπεραστούν είναι η οικονομία και η υγεία», ενώ «το χάσμα στην πολιτική είναι εκείνο στο οποίο οι ανισότητες μεταξύ των φύλων είναι οι πιο κραυγαλέες και μπορεί να χρειαστούν 99 χρόνια για κλείσει», επισημαίνει το WEF.

Λαμβανομένων υπόψη των σημερινών τάσεων, το χάσμα των φύλων στο πεδίο της εκπαίδευσης αντίθετα μπορεί να εξαλειφθεί μέσα σε 13 χρόνια.

Το 2017, η δυτική Ευρώπη παρέμεινε η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη μείωση των ανισοτήτων των φύλων, μπροστά από τη βόρεια Αμερική. Οι περιοχές της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής αντίθετα κατατάχθηκαν στις χαμηλότερες θέσεις.

Μεταξύ των κρατών της Ομάδας των Είκοσι (G20), η Γαλλία κατατάσσεται πρώτη σε ό,τι αφορά την ισότητα ανδρών-γυναικών, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και την Αργεντινή.

Στη γενική κατάταξη, στην οποία κυριαρχούν χώρες της βόρειας Ευρώπης—Ισλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία—η Γαλλία κέρδισε έξι θέσεις και ανέβηκε στην 11η, χάρη κυρίως στην πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την ισότητα στο πεδίο της πολιτικής. Το 2006, όταν δινόταν στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση, η Γαλλία βρισκόταν στην 70ή θέση.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχασαν τέσσερις θέσεις και κατατάσσονται πλέον στην 49η θέση της γενικής κατάταξης, κυρίως λόγω της μείωσης της αντιπροσώπευσης των γυναικών στην πολιτική.


Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.