Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να προετοιμάζεται για νέα εκτόξευση πυραύλου, πιθανότατα κλάσης ICBM, αναφέρει σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap.
Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει το απόγευμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας, σε συνέχεια της νέας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα.
Την ίδια στιγμή, σε τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασαν τις «συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες» της Βόρειας Κορέας μετά την έκτη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ χθες, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.
Ο Τραμπ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπίσει τον εαυτό της και τους συμμάχους της «χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των διπλωματικών, συμβατικών και πυρηνικών δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας», προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας. «Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας, επιβεβαίωσαν τις απαρασάλευτες αμοιβαίες δεσμεύσεις τους για την άμυνα των δύο χωρών, και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία» τους, αναφέρει η ανακοίνωση.
Το μήνυμα του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Βόρεια Κορέα έδωσε χθες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Mattis, δηλώνοντας, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, πως οποιαδήποτε απειλή προς τις ΗΠΑ ή τα εδάφη της, περιλαμβανομένης και της νήσου Γκουάμ ή και κατά των συμμάχων της θα αντιμετωπιστεί με μαζική στρατιωτική αντίδραση.
Η δήλωση αυτή έρχεται μετά από ένα μπαράζ που εξαπέλυσε η Ουάσιγκτον κατά της Β. Κορέας. Ο αμερικανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter πως οι ΗΠΑ εξετάζουν και το ενδεχόμενο να διακόψουν το εμπόριο με οποιαδήποτε χώρα κάνει δουλειές με τη Βόρεια Κορέα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τη δυνατότητα, επιπλέον άλλων επιλογών, να βάλουν τέλος σε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με όλες τις χώρες που κάνουν δουλειές με τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία δεν κατονομάζει την Κίνα, προορισμό του 90% των βορειοκορεατικών εξαγωγών.
Προηγουμένως ο Τραμπ είχε απαντήσει «θα δούμε» όταν ερωτήθηκε, κατά την έξοδό του από μια λειτουργία, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα.
Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε γράψει στο Twitter πως οι λέξεις και οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα κράτος παρίας που έχει γίνει μεγάλη απειλή και πηγή αμηχανίας για την Κίνα, που προσπαθεί να βοηθήσει αλλά με λίγη επιτυχία», τόνισε.
Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε μάλιστα εκ νέου να εννοηθεί ότι η στρατιωτική λύση ίσως είναι η μοναδική επιλογή για την αντιμετώπιση της Πιονγκγιάνγκ, σημειώνοντας ότι πλέον η Νότια Κορέα αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η προσπάθεια «κατευνασμού» του γείτονά της δεν αποφέρει αποτέλεσμα.
«Καταλαβαίνουν μόνο ένα πράγμα», σημείωσε με νόημα ο Ν. Τραμπ, ο οποίος στις αρχές της εβδομάδας είχε υποστηρίξει ότι ο διάλογος με την Βόρεια δεν συνιστά λύση.
Εν τω μεταξύ η νέα δοκιμή της Βορείου Κορέας έχει προκαλέσει την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.
Αντέδρασαν Ιαπωνία και Νότιος Κορέα
Απολύτως απαράδεκτη χαρακτήρισε την πράξη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. Το Τόκιο είχε αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο προτού επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για πυρηνική δοκιμή, χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετικά συγχώρητη». Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι έστειλε τουλάχιστον τρία πολεμικά αεροσκάφη να ελέγξουν για ραδιενέργεια
Η προεδρία της Νότιας Κορέας συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για να συζητήσει σχετικά με τον ισχυρό σεισμό κατά την ίδια πηγή.
Ρωσία: Απειλή για την ειρήνη
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την πυρηνική δοκιμή που φέρεται να πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα δημιουργεί «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή.
Αυστηρότερες κυρώσεις ζητούν Μέρκελ και Μακρόν
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασαν από κοινού τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα και κάλεσαν να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.
Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως οι Μέρκελ και Μακρόν συνομίλησαν τηλεφωνικώς, με τους δύο ηγέτες να καταδικάζουν τη νέα πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα. «Αυτή η πιο πρόσφατη πρόκληση του ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ έχει φθάσει σε ένα νέο μέγεθος», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Μέρκελ και ο Μακρόν συμφώνησαν πως η Βόρεια Κορέα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά σε αυτή τη νέα κλιμάκωση, σύμφωνα με το Βερολίνο.
«Επιπρόσθετα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να δράσει τώρα. Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια ενίσχυση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βερολίνου.
Bρετανία: Απερίσκεπτη ενέργεια
Η πιο πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας μπορεί να αντιπροσωπεύει μια νέα τάξη απειλής, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
«Δεν τίθεται θέμα πως είναι άλλη μία πρόκληση, είναι απερίσκεπτη», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
«Φαίνεται πως κινούνται πιο κοντά προς μια βόμβα υδρογόνου η οποία, αν προσαρμοστεί επιτυχώς σε έναν πύραυλο, θα αποτελέσει αναμφίβολα μια νέα τάξη απειλής».
Ο Τζόνσον είπε πως η Βρετανία προτιμά μια διπλωματική επίλυση και πως καμία από τις στρατιωτικές επιλογές σε σχέση με τη Βόρεια Κορέα δεν είναι ευπρόσδεκτη.
Η Κίνα καταδικάζει την δοκιμή
Το Πεκίνο «καταδίκασε έντονα» τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα σήμερα, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση» με «κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».
Η Βόρεια Κορέα «αγνόησε τη γενική αντίθεση της διεθνούς κοινότητας και πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αποφασιστική αντίθεσή της και καταδικάζει έντονα» την ενέργεια αυτή, ανέφερε σε ανακοίνωση του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πηγή: Real.gr