Ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Αυστρίας Νόρμπερτ Χόφερ δήλωσε ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν το μπλοκ γίνει πιο συγκεντρωτικό μετά το Brexit.
Ο Χόφερ δήλωσε στο BBC ότι αν και η ΕΕ είναι σημαντική για την Αυστρία, ο ίδιος επιθυμεί «μια καλύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο επαναληπτικός δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο.
Αν κερδίσει ο Χόφερ θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός ηγέτης κράτους στην ΕΕ.
Ο 45χρονος έχασε στον δεύτερο γύρο τον Μάιο μόλις με 31.000 λιγότερες ψήφους από τον πρώην επικεφαλής των Πρασίνων Αλεξάνερ φαν ντερ Μπέλεν, όμως τώρα έχει ξανά πιθανότητες να κερδίσει, αφού το συνταγματικό δικαστήριο ακύρωσε το αποτέλεσμα εξαιτίας προβλημάτων στην καταμέτρηση των ψήφων.
Αν και ο ρόλος του προέδρου στην Αυστρία είναι κυρίως τυπικός, έχει την εξουσία να ζητεί τη διάλυση της κάτω βουλής και να προκαλεί εκλογές.
Ο υποψήφιος του Κόμματος Ελευθερίας δήλωσε στο BBC ότι κανείς δεν θα πρέπει να τον φοβάται ως ηγέτη. Παρόλα αυτά, αν και οι μουσουλμάνοι που ζουν στην Αυστρία είναι μέρος της χώρας, «το ισλάμ δεν είναι μέρος των αξιών μας», τόνισε.
Ο ακροδεξιός ηγέτης έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι η ψήφος υπέρ του δεν σημαίνει ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Αυστρίας από την ΕΕ, ή «Oexit». Όμως στη συνέντευξή του στο BBC εξήγησε ότι δύο πράγματα ενδέχεται να τον κάνουν να αλλάξει γνώμη:
Το ένα είναι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Παρόλο που η Άγκυρα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, φαίνεται απίθανό να ενταχθεί στο μπλοκ σύντομα.
Το άλλο ζήτημα είναι η απάντηση της ΕΕ στην αποχώρηση της Βρετανίας.
«Αν η απάντηση στο Brexit είναι μια πιο συγκεντρωτική ΕΕ, όπου τα εθνικά κοινοβούλια χάνουν εξουσίες και η οποία κυβερνάται σαν κράτος. Σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαστώ να διεξάγω δημοψήφισμα στην Αυστρία, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγεί σε συνταγματική αλλαγή», εξήγησε ο Χόφερ.
Ο Χόφερ το 1994 είχε ψηφίσει κατά της ένταξης της Αυστρίας στην ΕΕ.
Η Αυστρία, με συνολικά 8,7 εκατομμύρια κατοίκους, έχει υποδεχθεί περισσότερους από 120.000 πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία από πέρυσι, αναλαμβάνοντας μεγάλο μέρος των νέων αφίξεων μαζί με τη Γερμανία και τη Σουηδία. Αυτό έχει προκαλέσει την αγανάκτηση πολλών Αυστριακών, κυρίως για το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει καταφέρει να βρει λύση στη μεταναστευτική κρίση.
πηγή: BBC/ ΑΠΕ-ΜΠΕ