Το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς στο Terminal 1 του αεροδρομίου της Βόννης-Κολωνίας είναι το καινούργιο χρώμα. Ένα λευκό που χρησιμοποιείται στον έλεγχο των χειραποσκευών και των προσώπων. Και αυτό το χρώμα, ένα ιδιαίτερο λευκό μοιάζει πολύ οικείο. Την εντύπωση αυτή έχει και ο Γκίντερ Κρινγκς, υφυπουργός Εσωτερικών. «Ρώτησα εάν θα έπρεπε να πληρώσουμε κάποιο ποσό για να πάρουμε την άδεια να χρησιμοποιήσουμε το χρώμα από την επιχείρηση που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ». Και η επιχείρηση αυτή δεν είναι άλλη από την Apple, η οποία εμπορεύεται το γνωστό λευκό iPhone.
Το χρώμα όμως είναι ένα μόνο από τα πολλά σημεία που κάνουν το καινούργιο σύστημα ελέγχου των επιβατών και των χειραποσκευών να ξεχωρίζει. Από την Πέμπτη ξεκινάει δοκιμαστικά στο αεροδρόμιο Βόννης-Κολωνίας και οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια «μικρή επανάσταση». Την πρωτοβουλία είχαν το υπουργείο Εσωτερικών και η Γερμανική Ένωση Αεροπλοΐας. Στόχος είναι οι έλεγχοι ασφαλείας στο αεροδρόμιο να είναι «πιο απλοί, πιο αποτελεσματικοί και ταυτόχρονα πιο ευχάριστοι». Με λίγα λόγια να είναι λιγότερο εκνευριστικοί. Και δεν άλλαξαν μόνο τα μηχανήματα αλλά και η διαδικασία.
Επιβεβλημένες αλλαγές λόγω αύξησης επιβατών
Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι πιο έμπειροι ταξιδιώτες μπορούν να προπορεύονται σε σχέση με αυτούς που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βγάλουν για παράδειγμα όλα τα ψιλά από τις τσέπες τους. Στην αρχή της κορδέλας που τοποθετούνται οι χειραποσκευές υπάρχουν πέντε σταθμοί με μεγάλα καλάθια. Όποιος είναι έτοιμος, απλά τοποθετεί τα πράγματά του εκεί και προχωράει στον ανιχνευτή. Αλλά και η εξέταση στον ανιχνευτή διαρκεί λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Ο ταξιδιώτης δεν χρειάζεται να σηκώνει πλέον τα χέρια του ψηλά και όποιος πρέπει να βγάλει τα παπούτσια του έχει τη «δική του» θέση. Έτσι ο ένας ταξιδιώτης δεν εμποδίζει τον επόμενο να προχωρήσει πιο γρήγορα.
Οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου δηλώνουν αισιόδοξοι και ο Κάρστεν Μπεντζ, υπεύθυνος για θέματα ασφαλείας της Lufthansa επισημαίνει πως «Επαναπροσδιορίσαμε πλήρως τη διαδικασία ελέγχου».
Η ανάγκη να γίνουν αλλαγές στους ελέγχους ήταν μεγάλη μια και ο αριθμός των επιβατών σε ολόκληρη τη Γερμανία αυξήθηκε κατά 2,9% στα 103,3 εκατομμύρια. Παράλληλα δεν αυξήθηκε η χωρητικότητα των αεροδρομίων με αποτέλεσμα οι πιο γρήγοροι έλεγχοι να είναι επιβεβλημένοι.
Πηγή: DW