Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε συνέντευξή του στο LCI, δήλωσε ότι “ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πολλούς λόγους” να δικαστεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης. Από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, έχουν καταγγελθεί διάφορα εγκλήματα πολέμου.
Της Μαρίας Δεναξά
Tα λόγια του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είναι ξεκάθαρα. Ένα δεκαπενθήμερο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που σημαδεύτηκε από αμέτρητους βομβαρδισμούς και ελάχιστα κρυμμένες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, “έχουμε εισέλθει σε μια νέα σελίδα στην ιστορία της Ευρώπης, σε μια νέα σελίδα στην παγκόσμια γεωπολιτική”, υπογράμμισε ο ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κατήγγειλε “έναν εντελώς αδικαιολόγητο και αναίτιο πόλεμο που γίνεται όλο και πιο βίαιος και εντελώς απαράδεκτος για τον πολιτισμένο κόσμο”.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ανέλυσε για πρώτη φορά λεπτομερώς την οργάνωση της μεταφοράς όπλων που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία παραδίδονται στους Ουκρανούς: “200 αξιωματικοί από όλη την Ευρώπη εργάζονται στις υπηρεσίες μου. Βρίσκονται υπό τη διοίκηση ενός Γάλλου ναυάρχου και ενός Ιταλού στρατηγού.
“Η Ρωσία βομβαρδίζει αδιακρίτως”
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στις Βερσαλλίες λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των 27, ο Josep Borrell πιστεύει ότι “η Ρωσία βομβαρδίζει αδιακρίτως”. Η Μαριούπολη είναι αναμφίβολα ένα έγκλημα πολέμου, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το νοσοκομείο. Η Ρωσία δεν είναι σε θέση να καταλάβει πόλεις. Η ουκρανική αντίσταση είναι πολύ ισχυρή, οπότε κάνει ό,τι έκανε στη Συρία ή στην Τσετσενία, βομβαρδίζει. Ο ρωσικός στρατός είναι στρατός πυροβολικού. Έτσι βομβαρδίζει, βομβαρδίζει, αδιακρίτως, άλλοτε ένα νοσοκομείο, άλλοτε ένα πεζοδρόμιο ενός σπιτιού”.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ο Βλαντιμίρ Πούτιν να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης, απάντησε: “Αυτή η υπόθεση υπάρχει. Και απ’ ό,τι βλέπουμε, νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συμβεί αυτό”. Και ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι “οι σχέσεις με τη Ρωσία θα είναι ριζικά διαφορετικές έπειτα από αυτό που μόλις συνέβη”.
Για πρώτη φορά, ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξήγησε την οργάνωση των ευρωπαϊκών παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία: “Η Ουκρανία είναι αυτή που μας λέει τι χρειάζεται. Και τα κράτη μέλη βλέπουν τι εξοπλισμό μπορούν να παρέχουν. Έχουμε μια δομή που συγκεντρώνει και εκτιμά τα αιτήματα και την προσφορά.
Ένας κεντρικός μηχανισμός για την παράδοση όπλων
Ο Ζοζέπ Μπορέλ εξήγησε ότι η δομή αυτή υπάγεται στη δική του δικαιοδοσία: “Στις Βρυξέλλες, υπάρχει ένα στρατιωτικό επιτελείο στις υπηρεσίες μου. Έχουμε έναν Γάλλο ναύαρχο και έναν Ιταλό στρατηγό που ηγούνται μιας ομάδας 200 αξιωματικών από όλους τους ευρωπαϊκούς στρατούς που κάνουν αυτή τη δουλειά. Ταιριάζουν την προσφορά και τη ζήτηση. Τα κράτη μέλη παρέχουν τον εξοπλισμό και εμείς τον πληρώνουμε.
Ερωτηθείς σχετικά με τη φύση των όπλων που παραδίδονται επί του παρόντος, ο Josep Borrell εξήγησε: “Ο βασικός εξοπλισμός είναι πυρομαχικά και καύσιμα, αλλά και βαρύς εξοπλισμός, ιδίως αντιαρματικοί πύραυλοι. Για προφανείς λόγους τακτικής, ωστόσο, ήταν πιο επιφυλακτικός σχετικά με τη μέθοδο παράδοσης στα ουκρανικά σύνορα: “Εκεί είναι που γίνεται δύσκολο. Δεν μπορώ να σας πω. Για παράδειγμα, η Ουγγαρία δεν θέλει να περάσουν από το έδαφός της. Έχει απαγορεύσει τη διέλευση από το έδαφός της”.