Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία όσον αφορά στο βέτο που έχει προβάλει για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με την Άγκυρα να πιέζει τις δύο χώρες να απαντήσουν στα αιτήματά της και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ να καλεί τον Ερντογάν ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη, είχε σήμερα μία επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Στόλτενμπεργκ έγραψε. «Εποικοδομητική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Συζητήσαμε τη σημασία της αντιμετώπισης των θεμιτών ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια, σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την επίτευξη προόδου στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία και τη Σουηδία».
Constructive conversation with President @RTErdogan ahead of the #NATOsummit. We discussed the importance of addressing #Türkiye’s legitimate security concerns on the fight against terrorism & making progress in the #NATO accession process for #Finland & #Sweden.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) June 15, 2022
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι στη Συμμαχία «εργαζόμαστε ενεργά για τα επόμενα βήματα της ενταξιακής διαδικασίας και στο μεταξύ λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες ασφαλείας όλων των Συμμάχων». Καλωσόρισε το ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι έτοιμες να απαντήσουν σε κάποιες από τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατία. «Εργαζόμαστε πολύ στενά με την Τουρκία για αυτές τις ανησυχίες. Ψάχνουμε τρόπους να βρούμε λύσεις το συντομότερο δυνατό, ώστε να γίνουν οι δύο Σκανδιναβικές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό», είπε ο Στόλτενμπεργκ. Πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να βρεθεί μια λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα.
Πιέσεις από τον Τσαβούσογλου
Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Άγκυρα περιμένει μια απάντηση από τις δύο χώρες και τη θέλει και γραπτώς. Η Τουρκία αναμένει μια “γραπτή απάντηση” από τη Σουηδία και τη Φινλανδία προτού άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Τσαβούσογλου. “Διαβιβάσαμε τα γραπτά αιτήματά μας σε αυτές τις δύο χώρες (…) Αναμένουμε τώρα τη γραπτή απάντησή τους”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για αυτά τα αιτήματα, ο υπουργός διευκρίνισε πως τα αιτήματα δεν αφορούν μόνο “μια αλλαγή νόμων” των δύο σκανδιναβικών χωρών. Υπονοούσε ο Τσαβούσογλου την ανακοίνωση της πρόθεσης της Σουηδίας να ενισχύσει τη νομοθεσία της όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
“Η απάντηση αυτή μπορεί να είναι με τη μορφή ενός νόμου ή άλλη”, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου. Η Τουρκία πιέζει τις δύο σκανδιναβικές χώρες να ενδώσουν στις απαιτήσεις της πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, για να μην βρεθεί εκεί στην δύσκολη πολιτικά θέση να θέσει επισήμως βέτο και να παζαρεύει για την άρση του.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε επίσης σήμερα ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, του AKP, πως “σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, όσο η Σουηδία και η Φινλανδία δεν υιοθετούν απτά μέτρα για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, η θέση μας δεν θα αλλάξει”.
Η Άγκυρα κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προστατεύουν μαχητές του Κόμματος Κούρδων Εργατών (PKK) που η ίδια χαρακτηρίζει “τρομοκρατική” οργάνωση.
Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ζήτησε χθες, Τρίτη, να εξευρεθεί μια συμφωνία με την Άγκυρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής συμμαχίας στα τέλη Ιουνίου, γιατί και το Ελσίνκι φοβάται το ενδεχόμενο να παγώσει η ενταξιακή διαδικασία στο ΝΑΤΟ.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε τη Δευτέρα στη Σουηδία πως το ΝΑΤΟ “εργάζεται σκληρά” προκειμένου να επιλύσει τα “νόμιμα” προβλήματα που εγείρει η Τουρκία. “Ο κ. Στόλτενμπεργκ εκφράζει πάντα με ειλικρίνεια τις απόψεις του και καταβάλλει προσπάθειες για να απαντήσει στις ανησυχίες της Τουρκίας. Εκτιμάμε τις προσπάθειές του”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.