Τουλουπάκη στο Ευρωκοινοβούλιο για Novartis: Φιμώνεται η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα

Σε ακρόαση κλήθηκε από τη Διακομματική Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελένη Τουλουπάκη.

Η πρώην επικεφαλής εισαγγελέας κατά της διαφθοράς εξήγησε στους ευρωβουλευτές ότι «ήταν η επικεφαλής Εισαγγελέας κατά τη διαφθοράς στην Ελλάδα και ερεύνησε τα αδικήματα που διαπράχθηκαν από Έλληνες αξιωματούχους στο διεθνές σκάνδαλο δωροδοκίας της Νοvartis. Για αυτή την έρευνα αντιμετωπίζει τώρα κακουργηματικές κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και εγκληματική οργάνωση, μετά από παράνομη δίωξη, που δεν ασκείται από την τακτική δικαιοσύνη αλλά από την πλειοψηφία που συγκροτούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τα δύο κόμματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο».

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, “η πρόσκληση της κυρίας Τουλουπάκη στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς, αποφασίστηκε μετά από εισήγηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος είναι μέλος του προεδρείου της. Η ακρόαση προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και την παρακολούθησαν δεκάδες ευρωβουλευτές. Από Έλληνες ευρωβουλευτές συμμετείχαν ακόμη οι κυρίες Σπυράκη και Ασημακοπούλου καθώς και ο Γ. Κύρτσος, που αναμένεται να «τιμωρηθεί» από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τις θέσεις πάνω στο σκάνδαλο Novartis.

Στην εισήγηση της, η κα Τουλουπάκη διηγήθηκε ότι όταν η ίδια και οι συνεργάτες της, ερευνώντας το σκάνδαλο, άγγιξαν «πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας, ξεκίνησε μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον μας και εναντίον όσων συνεισέφεραν στοιχεία στην υπόθεση».

Απαρίθμησε τις μηνύσεις εις βάρος των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, και τις προσπάθειες αποκάλυψης της ταυτότητας τους, τις μηνύσεις εις βάρος της ίδιας και των συνεργατών της, αλλά και την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης με την κατηγορία ότι έστησε «σκευωρία», στην οποία «συνεργοί» ήταν οι εισαγγελείς και δημοσιογράφοι, που ερευνούσαν την υπόθεση.
Τέλος, εξιστόρησε πως όταν δεν κατάφερε η κυβέρνηση της ΝΔ να της αφαιρέσει τη δικογραφία για την Novartis, κατήργησε συλλήβδην την Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ ακολούθησαν οι πρωτοφανείς διώξεις εις βάρος των δικαστικών λειτουργών”.

Συμπερασματικά, η Ε. Τουλουπάκη σχολίασε πως οι εξελίξεις αυτές «κατατείνουν στη φίμωση της Δικαιοσύνης, στο πιο πολύτιμο καταφύγιο όλων των πολιτών της Ένωσης και στο μόνο μέσο διαφύλαξης των οικονομικών συμφερόντων της», ενώ κάλεσε σε ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών και διεθνών ελεγκτικών μηχανισμών για την διερεύνηση της υπόθεσης.

Με τη σειρά του, ο Στ. Κούλογλου, τόνισε πως «η Novartis παραδέχθηκε στις ΗΠΑ το σκάνδαλο που έλαβε χώρα στην Ελλάδα. Πληρώνει μεγάλο πρόστιμο στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα. Δε το λέει μόνο η αντιπολίτευση αυτό. Το λέει και ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Γιώργος Κύρτσος, που εκδιώχθηκε από την ΝΔ επειδή δήλωσε ότι πρόκειται πράγματι για ένα διεθνές σκάνδαλο. Οι πρακτικές διαφθοράς της φαρμακευτικής επηρέασαν τις τιμές φαρμάκων πανευρωπαϊκά».

Ο, δε, Γ. Κύρτσος, δήλωσε ότι «σήμερα το απόγευμα θα με “δικάσουν” στο ΕΛΚ, αντί να συζητάμε για την Ουκρανία. Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Ασκούσα κριτική και στην προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί αντί να κυνηγάνε την Novartis κυνηγούσαν δέκα πολιτικά πρόσωπα. Ασκώ κριτική και στην κυβέρνηση της ΝΔ γιατί αντί να κυνηγάνε την εταιρεία κυνηγάνε την Τουλουπάκη. Είναι μεγάλη ντροπή του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα που κανείς δεν κυνηγάει την Novartis. Αν είναι να με πετάξουν έξω και από το ΕΛΚ για αυτό, ας γίνει. Μόνο στην Ουγγαρία και στην Πολωνία βλέπουμε τέτοιες διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικών».

“Η κυρία Σπυράκη υποστήριξε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όπως και η κυρία Ασημακοπούλου, που μεταξύ των άλλων ρώτησε την κ. Τουλουπάκη με τι χρήματα ταξίδεψε στο Στρασβούργο. Η Ελληνίδα δικαστικός απάντησε ότι ήρθε με δικά της έξοδα. Σε σχόλια μετά το τέλος της συνεδρίασης, ευρωβουλευτές ζητούσαν λεπτομέρειες για την υπόθεση και εξέφραζαν ερωτηματικά  για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα καθώς και για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει αποζημίωση από τη Novartis” καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Exit mobile version