Για τις γαλλικές εκλογές, για το τι θα σήμαινε μια νίκη Λεπέν για την Ευρώπη, αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία μίλησε μεταξύ άλλων ο Μαργαρίτης Σχοινάς στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενος στις γαλλικές εκλογές τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι μια ένωση δημοκρατιών. Ποτέ δεν μας ανησυχούν οι εκλογές. Είναι κομμάτι της επιτυχίας μας και οι γαλλικές εκλογές έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα, ότι είναι ίσως οι πιο σημαντικές Προεδρικές εκλογές ανάμεσα στα 27 κράτη – μέλη με τη λογική ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και την εκτελεστική εξουσία. Έχουμε ακόμη 11 ημέρες μπροστά μας, μια περίοδος κατά την οποία ειδικά ο Πρόεδρος Μακρόν πρέπει να εξηγήσει στους Γάλλους πώς θα είναι η ζωή τους αν το δικό του πρότυπο διακυβέρνησης συνεχίσει να είναι το επικρατέστερο ή πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αν ανατιναχθεί στον αέρα, όπως το προτείνει η κα Λεπέν. Νομίζω είναι πολύ απλό το διακύβευμα του β’ γύρου. Θα είναι η Γαλλία και η Ευρώπη σε καλύτερη θέση αν πορευθούν ο καθένας ξεχωριστά ή αν συνεχίσουν με τα πολύ σημαντικά πράγματα που πετύχαμε όλοι μαζί στην πανδημία και την πρωτοφανή κατάσταση του πολέμου. Νομίζω ότι στο τέλος οι Γάλλοι θα δώσουν τη σωστή απάντηση».
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ακόμη ότι «είμαι της σχολής Γιούνκερ, ο οποίος έλεγε ότι ο κόσμος, οι Ευρωπαίοι έχουν ερωτήσεις για την Ευρώπη, έχουν ανησυχίες για την Ευρώπη. Σε αυτούς η Ευρώπη οφείλει απαντήσεις και πολιτική δράση. Δεν οφείλει αφορισμούς και κρίσεις. Δικαιολογημένα πολλοί Ευρωπαίοι απαιτούν περισσότερα από την Ευρώπη και είναι καθήκον της Ευρώπης να τους τα προσφέρει. Συνεχίζω να λέω ότι είχαμε μια πολύ μεγάλη ιστορική επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας: χωρίς τα εμβόλια, χωρίς το πιστοποιητικό, χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης αμφιβάλλω αν θα υπήρχε και Ενωμένη Ευρώπη την ώρα που μιλάμε. Αντίστοιχη είναι τώρα η στιγμή που πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, κυρίως σε δύο θέματα κρίσιμης σπουδαιότητας. Το ένα είναι οι τιμές στην ενέργεια και το δεύτερο η διατροφική ασφάλεια και ο εφοδιασμός κυρίως της γειτονιάς της Ευρώπης με πρώτες ύλες και σιτάρι».
Για τη συζήτηση σχετικά με μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση και αν υπάρχει ανησυχία για την επάρκεια στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι «η Ευρώπη είναι πλήρως αυτάρκης σε τρόφιμα. Παράγουμε ό,τι χρειαζόμαστε και παράγουμε τόσα πολλά που τα εξάγουμε κιόλας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διατροφικής ασφάλειας και επάρκειας στην Ε.Ε. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα στη γειτονιά μας, τις περιοχές κυρίως της Βόρειας Αφρικής και στη Μέση Ανατολή, όπου οι χώρες από τις οποίες εξαρτιόμαστε είναι 100% εξαρτημένες από το ουκρανικό και ρωσικό σιτάρι. Θέλω να πιστεύω ότι αυτός ο παράλογος πόλεμος, μια κατάσταση που έχει ξεφύγει από κάθε όριο, θα επιτρέψει τουλάχιστον στην Ουκρανία να σπείρει για την χρονιά που αρχίζει τώρα. Αν δεν συμβεί αυτό θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».
Σχετικά με τον πόλεμο, τις προοπτικές και τη στάση της Ε.Ε., ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι «η Ε.Ε. δεν είναι ένας στρατιωτικός οργανισμός. Είναι η μεγαλύτερη και καλύτερα ρυθμισμένη εσωτερική αγορά στον κόσμο, είναι το παγκόσμιο επίκεντρο καλής διακυβέρνησης και ήπιας ισχύος, έχουμε το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα αναφοράς στον πλανήτη. Είναι όμως υπαρκτό έλλειμμα το ότι δεν έχουμε ταυτότητα εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας ως Ε.Ε. Είναι κάτι που ήταν γνωστό και πριν από τον πόλεμο. Με τον πόλεμο όμως η Ευρώπη κατάφερε πολλά πράγματα που δεν πρέπει να υποβαθμίζονται. Πρώτον ότι διαμορφώσαμε σε χρόνο- ρεκόρ μαζί με τους Αμερικανούς και ολόκληρο τον δυτικό κόσμο τα πακέτα κυρώσεων που εφαρμόστηκαν από την πρώτη στιγμή και αρχίζουν ήδη να παράγουν αποτελέσματα».
Απαντώντας στην κριτική ότι με τις κυρώσεις η Ευρώπη πυροβολεί τα πόδια της και πληρώνει υψηλότερο κόστος από ότι οι ΗΠΑ, ο κ. Σχοινάς είπε ότι «δεν είναι αποκάλυψη ότι ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και μέσα σε αυτή με το εμπόριο, την ενέργεια σε πλήρη αλληλεξάρτηση είναι δεδομένο ότι κάποιες χώρες κερδίζουν σε ορισμένους τομείς και κάποιες χάνουν σε άλλους. Ο ελληνικός εφοπλισμός κερδίζει σε πιθανότητες ενεργειακής διακίνησης καυσίμων και χάνουν άλλοι. Η Δύση είναι τσιμεντωμένη, αρραγής απέναντι στη Ρωσία και στον παράλογο πόλεμο που προκάλεσε. Δεν είναι υποτονική η αντίδραση της Ευρώπης. Κάναμε πολλά και συνεχίζουμε να κάνουμε».
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς για την ενεργειακή ακρίβεια
Σε ερώτηση αναφορικά με την ενεργειακή ακρίβεια αλλά και τις υψηλές τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και εάν η Ευρώπη μπορεί να παίξει κάποιον κεντρικό ρόλο, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι «και μπορεί και πρέπει και θέλει να παίξει αυτόν τον ρόλο. Η δυσκολία είναι εδώ ότι οι παρεμβάσεις στις δομές ενέργειας στην Ευρώπη που θα έχουν έναν άμεσο αντίκτυπο και στις τιμές, είναι κάτι εξαιρετικά σύνθετο, θεσμικά, οικονομικά και πολιτικά. Είναι όμως κάτι που έχει ξεκινήσει. Στην τελευταία Σύνοδος Κορυφής των ηγετών ζητήθηκε από την Ευρώπη μια εργαλειοθήκη για παρεμβάσεις στην αγορά. Θα κορυφωθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 30 Μαΐου το συγκεκριμένο ζήτημα. Θα πρέπει να κινηθούμε όπως κινηθήκαμε και με τα εμβόλια, να διαπραγματευόμαστε και να αγοράζουμε από κοινού ενέργεια για να ρίχνουμε τις τιμές, να μην επιτρέπουμε στους προμηθευτές μας να διαπραγματεύονται ξεχωριστά και να ανεβάζουν τις τιμές, να δούμε και θέματα για πλαφόν στις τιμές της λιανικής. Η διαδικασία έχει αρχίσει και είμαι σίγουρος ότι θα ευοδωθεί».
Ακούστε το ηχητικό: