Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι «γεωπολιτική τρομοκρατία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι δεν πρόκειται μόνο για μια επίθεση κατά της Ουκρανίας, αλλά για επίθεση κατά του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς έννομης τάξης, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
More and more countries are engaging in an anti-war coalition.
Along with people from around the world.
With one common message:
Russia, stop the war. Go home. Let’s talk.#StandwithUkraine @Europarl_EN pic.twitter.com/TuCGeiuAFH
— Charles Michel (@eucopresident) March 1, 2022
«Πριν από πέντε ημέρες ο Πούτιν ξεκίνησε μια μαζική εισβολή στην Ουκρανία, έναν αδικαιολόγητο πόλεμο χωρίς καμία πρόκληση, που βασίστηκε σε φρικτά ψέματα», δήλωσε ο Μισέλ. «Η ΕΕ οφείλει να στηρίξει την Ουκρανία και να προστατέψει την ειρήνη και τη δημοκρατία», πρόσθεσε.
«Όλο και περισσότερες χώρες δεσμεύονται σε μια αντιπολεμική συμμαχία. Μαζί με τους λαούς από όλο τον κόσμο στέλνουν ένα κοινό μήνυμα: Ρωσία, σταμάτα τον πόλεμο. Πήγαινε σπίτι. Έλα να μιλήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
It’s not only Ukraine that is under attack.
International law & rules-based international order are also under attack.
This is geopolitical terrorism. Pure and simple. Our support for Ukraine is iron-clad.#StandWithUkraine @ZelenskyyUa @Europarl_EN pic.twitter.com/k3x8TABXQf
— Charles Michel (@eucopresident) March 1, 2022
Σχετικά με το «νόμιμο» αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι το Συμβούλιο (κράτη-μέλη) θα πρέπει να το εξετάσει σοβαρά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην ΕΕ για το θέμα αυτό. Αναφέρθηκε, εξάλλου, στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και στην αλληλεγγύη που εμπράκτως εκφράζει η ΕΕ προς την Ουκρανία, με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με στρατιωτικά μέσα που θα δοθούν από τα κράτη-μέλη.