Η Ε.Ε. επιδιώκει συνεχώς να ενισχύει τους δεσμούς της με την Ουκρανία, μια χώρα που δέχεται όλο και ισχυρότερες πιέσεις από την γειτονική Ρωσία για να ενταχθεί στη δική της σφαίρα επιρροής. Το 2014 η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, κίνηση την οποία καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ίδια χρονιά, το Ευρωκοινοβούλιο επικύρωνε μία ολοκληρωμένη και σε βάθος συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία, ενώ διαχρονικά έχει λάβει σειρά πρωτοβουλιών για να στηρίξει την οικονομία, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την αναδιάρθρωση της χώρας, διαθέτοντας δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια.
Αντίστοιχα, οι Ουκρανοί πολίτες απαλλάχθηκαν από το 2017 από την υποχρέωση έκδοσης βίζα για βραχεία διαμονή στην ΕΕ, ενώ χιλιάδες Ουκρανοί φοιτητές έχουν επισκεφθεί την Ευρώπη συμμετέχοντας σε προγράμματα Erasmus. Ο υβριδικός πόλεμος που έχει εξαπολυθεί τα τελευταία χρόνια από το Κρεμλίνο κατά της Ουκρανίας, ασκώντας οικονομικές πιέσεις και καταστρώνοντας επιθέσεις παραπληροφόρησης, θεωρείται από την ΕΕ πόλεμος εναντίον της ευρωπαϊκής ασφάλειας και διχαστική απόπειρα εναντίον της Ένωσης.
Τον περασμένο Δεκέμβριο η ολομέλεια του ΕΚ κάλεσε την Μόσχα να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία.