Οργισμένη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας να κατοχυρώσει το σήμα “Turkaegean“.
Όσον αφορά στην υπόθεση της καταχώρησης του σήματος «Τurkaeagean», ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ζητεί από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν να αναλάβει άμεσα δράση για τη διόρθωση και αποκατάσταση του εν λόγω ζητήματος, εφιστώντας του την προσοχή στις σοβαρές επιπτώσεις της πρόσφατης απόφασης της EUIPO να καταχωρίσει το «Turkaegean» ως σήμα της ΕΕ.
Με επιστολή του προς τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς και αρμόδιο για τα εν λόγω ζητήματα Τιερί Μπρετόν, ο κ. Σχοινάς εκφράζει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με “τον πιο έντονο τρόπο” την απογοήτευσή του που “οι εσωτερικοί έλεγχοι και οι διαδικασίες του EUIPO δεν αποδείχθηκαν επαρκείς για τον εντοπισμό και την κοινοποίηση μιας υπόθεσης με προφανείς και δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε., στα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της ΕΕ – της Ελλάδας- αλλά και για την προστασία των καταναλωτών και του τουριστικού τομέα της Ε.Ε”.
Επιπροσθέτως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι, αν και γνωρίζει, ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία “απολαμβάνει νομικής, διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας και ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν απαιτεί προηγούμενη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεμονωμένες αιτήσεις εμπορικών σημάτων”, παραμένει “πεπεισμένος ότι στην περίπτωση αυτή υπήρξε σαφής αποτυχία σε διοικητικό επίπεδο να αξιολογήσει επαρκώς τις πολιτικές και νομικές διαστάσεις μιας τέτοιας απόφασης”.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι “στο μέλλον παρόμοιες αποφάσεις με δυνητικό αντίκτυπο στα στρατηγικά μας συμφέροντα δεν θα λαμβάνονται χωρίς διαβούλευση σε πολιτικό επίπεδο”, αλλά και ότι η διοίκηση της EUIPO θα αντιμετωπίζει τις όποιες ελλείψεις χωρίς καθυστέρηση.
“Τurkaegean”: ΕΔΕ διέταξε ο Άδωνις Γεωργιάδης – Θα διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα
Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για την υπόθεση της καταχώρησης του εμπορικού σήματος “Τurkaegean“, διέταξε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός έδωσε εντολή ώστε να γίνει ΕΔΕ για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος “Τurkaegean” στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής εξέτασης διατάσσεται επειδή δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση.
Όπως είχε γράψει το enikos.gr, στη νομική αντεπίθεση είναι έτοιμη να περάσει η Ελλάδα για την απαράδεκτη και προκλητική τουριστική καμπάνια της Τουρκίας με τίτλο “Turkaegean”. Προσφυγή για το εμπορικό σήμα “Turkaegean” προανήγγειλε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ και ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται νομικά ενάντια στη χρήση του όρου “Turkaegean”.
Υπενθυμίζεται ότι η τουριστική καμπάνια της Τουρκίας παίζει από το 2021 και διαφημίζει τις τουρκικές παραλίες στο Αιγαίο με σκοπό την προσέλκυση τουριστών. Και παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη καμπάνια βρίσκεται στον “αέρα” εδώ και τόσο καιρό κανείς δεν μίλησε και δεν παρενέβη. Είτε έγινε λόγω υποβάθμισης της σημασίας του γεγονότος είτε από αμέλεια, η διαφημιστική εκστρατεία της Τουρκίας συνεχίζεται για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της, “κάνοντας παιχνίδι” προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της, τόσο τα οικονομικά (επιδιώκοντας να περιορίσει το τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα), όσο και τα γεωπολιτικά.