Νέα έρευνα του enikos.gr για την Ευρώπη: Οι πολίτες μιλούν για την Ε.Ε., την ακρίβεια και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Την πλήρη εμπιστοσύνη τους στον θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζουν οι Έλληνες, με βάση τη νέα διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε το enikos.gr. Ζητούν μάλιστα να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην χάραξη και την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ θέλουν περισσότερη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις εθνικές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της  ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που έφερε ο πόλεμος.

Από τις απαντήσεις προκύπτει ακόμα ότι οι Έλληνες παραμένουν απογοητευμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πολιτική της στον πόλεμο, ενώ επιθυμούν αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία και αποκλιμάκωση των κυρώσεων προς τη Μόσχα.

Αναλυτικά:

1. Στην ερώτηση αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπεί την Ευρώπη των πολιτών, το 55,53% απαντά “Καθόλου” και τον 31,49% απαντά “Λίγο”. Η απάντηση “Απόλυτα” συγκεντρώνει το μηδαμινό 1,15%, ενώ “Αρκετά” απαντά μόλις το 11,83%.

2. Στην ερώτηση αν το Ευρωπαϊκό Κοινoβούλιο, ως εκπρόσωπος των πολιτών, πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερες αρμοδιότητες για τη χάραξη και την εφαρμογή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 49,62% απαντά “Απόλυτα”.  Το 31,68% απαντά “Αρκετά”, το 9,54% απαντά “Καθόλου” και το 9,16% απαντά “Λίγο”. Όπως και στην προηγούμενη έρευνα του enikos.gr, έτσι και σε αυτή από την συγκεκριμένη απάντηση φαίνεται η θετική προσέγγιση του κόσμου έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

3. Στην ερώτηση τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, οι ερωτώμενοι έχουν τέσσερις επιλογές. Το μεγαλύτερο ποσοστό, που είναι 60,88% , απαντά ότι πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χρηματοδοτήσει περισσότερα μέτρα των εθνικών κυβερνήσεων. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό, 48,85% συγκεντρώνει η απάντηση ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Περισσότερα μέτρα από τις εθνικές κυβερνήσεις ζητεί το 39,31%, ενώ μόλις το 2,29% εμπιστεύεται την αγορά και θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνει τίποτα, γιατί σύντομα η αγορά θα διορθώσει τις στρεβλώσεις και οι τιμές θα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Στην εν λόγω ερώτηση οι πολίτες είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν μέχρι δύο απαντήσεις.

 

4. Η επόμενη ερώτηση ήταν τι πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Κι εδώ οι ερωτηθέντες μπορούσαν να διαλέξουν δύο από τις τέσσερις απαντήσεις. Το 70.8% απάντησε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία. Το 52,25% θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να διακόψει την παροχή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και να εστιάσει κυρίως στη διπλωματία. Το 18.13% εκτιμά ότι πρέπει η Ευρώπη να προωθήσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Την πλέον φιλοπόλεμη στάση που είναι να στηρίξει η Ευρώπη την Ουκρανία με ακόμα περισσότερο στρατιωτικό υλικό δίνει μόλις το 11,83%.

5. Δύο επιλογές απαντήσεων είχαν οι ερωτηθέντες και στην πέμπτη ερώτηση της έρευνας που αφορούσε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας. Το 71,73% θεωρεί ότι οι κυρώσεις βλάπτουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες και πρέπει να διακοπούν. Το 25,19% θεωρεί επίσης ότι οι κυρώσεις βλάπτουν την οικονομία, αλλά εκτιμά το αντίθετο, ότι δηλαδή οι κυρώσεις πρέπει να συνεχιστούν. Μόνο το 12,6% θεωρεί ότι οι κυρώσεις πρέπει να ενταθούν και μόλις το 4,58% θεωρεί ότι οι κυρώσεις είναι επαρκείς και αποτελεσματικές.

6. Η τελευταία ερώτηση είναι αν οι πολίτες έμειναν ικανοποιημένοι από τη διαδικασία και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το μέλλον. Εδώ οι ερωτηθέντες είχαν δικαίωμα μίας μόνο απάντησης. Το 56% απάντησε “Καθόλου”, το 28% απάντησε “Λίγο”, το 9% απάντησε “Δεν γνωρίζω” και το 7% μόνο απάντησε “Αρκετά”.

Οι Έλληνες κατά συνέπεια θεωρούν ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η πολλαπλή αύξηση τιμών, που έφερε ο πόλεμος και θεωρούν επίσης ότι δεν πρέπει να χαλάσουν περισσότερο οι σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσίας, αντιθέτως πρέπει να φροντίσει η Ευρώπη να πάρει το δρόμο της αποκλιμάκωσης.

 

 

*Το enikos.gr πραγματοποίησε διαδικτυακή έρευνα προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις των πολιτών σχετικά με τις προσδοκίες τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα, την ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ για όλα τα κρίσιμα θέματα (ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, πόλεμος στην Ουκρανία), καθώς και την διαδικασία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 15 Ιουνίου και 28 Ιουνίου μέσω του enikos.gr και σε αυτή έλαβαν μέρος 1.035 πολίτες.

Exit mobile version