Mάριο Μόντι στο 8o Φόρουμ για τη Συνοχή: Είναι η ώρα για την άμυνα της ΕΕ

Στο 8ο Φόρουμ για τη Συνοχή ήταν κεντρικός ομιλητής ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και δις Επίτροπος Μάριο Μόντι.

Τη μείωση νέων δυνάμεων ανισοτήτων, την αντιμετώπιση της πίεσης στη δημοκρατία και στις αξίες της, την ενίσχυση της διακρατικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας και την ενδυνάμωση της συμπληρωματικότητας των ευρωπαϊκών πολιτικών, ξεχωρίζει ως προτεραιότητες για την πολιτική συνοχής, ο γερουσιαστής της Ιταλικής Δημοκρατίας, Μάριο Μόντι.

Μιλώντας στο 8ο Φόρουμ απέδωσε τα εύσημα σε όσους εργάζονται για την πολιτική συνοχής, τη μείωση των ανισοτήτων και της περισσότερης ισότητας.

Παρατήρησε πως η Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η καλύτερη «διερμηνέας» και η καλύτερη στην εφαρμογή της μίας απλής πρότασης του Ζαν Μονέ: «Η Ευρώπη θα σφυραλητηθεί σε κρίσεις και θα είναι το αποτέλεσμα των λύσεων που υιοθετήθηκαν γι’ αυτές τις κρίσεις». Επιπροσθέτως, είπε πως δίνει τα εύσημα στην επιτροπή φον ντερ Λάιεν επειδή έχει καταφέρει να μετατρέψει τις προκλήσεις υπό το πρίσμα του Ζαν Μονέ σε νέες απαντήσεις και εκτιμά ακόμα περισσότερο ότι δεν απάντησε σε αυτές τις προκλήσεις με αυτοσχέδιο τρόπο, όπως την πανδημία.

Υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σημείωσε πως αν ανατρέξουμε πίσω στην προέλευση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, ο πρώτος στόχος ήταν να εμποδιστεί ένας νέος πόλεμος στην Ευρώπη και δεύτερον, η Συνθήκη για μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα, να χτίσουν μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, που απορρίφθηκε το 1954 από τη Γαλλία. Ως εκ τούτου σήμερα υπήρχαν δύο μη ολοκληρωμένες πολιτικές, η Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα, «για την οποία εργαζόμαστε σήμερα», και ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές θα χρηματοδοτούνται από τους ίδιους πόρους της ΕΕ, σημειώνοντας πως το βάρος των ευρωπαϊκών πόρων σήμερα πέφτει στις ετήσιες εθνικές συνεισφορές, κάτι που δεν επέτρεψε στην ΕΕ να έχει ένα σωστό προϋπολογισμό. «Με αποτέλεσμα η ΕΕ να είναι δούλος των μετόχων της, των κρατών-μελών» επισήμανε.

Καταληκτικά, ανέφερε ότι μετά τη δημιουργία για πρώτη φορά – κάτι που στο παρελθόν ήταν ανάθεσμα- ενός προϋπολογισμού (Ταμείο Ανάκαμψης) για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σήμερα είναι η ώρα της άλλης εναπομένουσας πολιτικής, της άμυνας, και υπογράμμισε πως η ουκρανική κρίση πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο να είναι πιο τολμηρά. Σε ό,τι αφορά τη σπουδαιότητα της ΕΕ, είπε πως είναι κάτι που δεν μας αρέσει και πολύ, αλλά αυτοί που δεν είναι μέλη της θέλουν απεγνωσμένα να είναι και παρατήρησε πως η πανδημία και ο τρόπος αντιμετώπισης της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και η έκτακτη κατάσταση στην Ουκρανία έφερε τους Ευρωπαίους πολίτες πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Με τη φράση «είναι η στιγμή η Ευρώπη να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το ζήτημα» αποκρυστάλλωσε το μήνυμά του.


Exit mobile version