Κομισιόν: Παράταση σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Κομισιόν τροποποίησε την πρότασή της για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο για να προσφέρει περίοδο παράτασης για την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο ευρωπαϊκές πηγές.

Η πρόταση της Κομισιόν έχει τεθεί σε συζήτηση και προτείνει περισσότερο χρόνο στις τρεις χώρες για να προσαρμοσθούν στο εμπάργκο και για να αναβαθμίσουν τις πετρελαϊκές τους υποδομές.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης τρίμηνη μεταβατική περίοδο πριν από την επιβολή της απαγόρευσης μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου στους παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί της αρχικής πρότασης για μεταβατική περίοδο ενός μηνός, δήλωσε μία από τις πηγές που δεν κατονομάζεται.

Σύμφωνα με την τροποποιημένη πρόταση, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα συνεχίσουν να έχουν την δυνατότητα αγοράς ρωσικού πετρελαίου από αγωγούς μέχρι το τέλος του 2024, ενώ η Τσεχία θα μπορεί να συνεχίσει την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου μέχρι τον Ιούνιο 2024, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προμηθευτεί πετρέλαιο μέσω αγωγού από την νότια Ευρώπη, διευκρίνισαν οι πηγές.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση, οι χώρες της ΕΕ θα έπρεπε να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έξι μήνες μετά την υιοθέτηση του μέτρου και να σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων από την Ρωσία πριν από το τέλος του έτους. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία είχαν αρχικά προθεσμία μέχρι το τέλος του 2023 για να προσαρμοσθούν.

Εξαιρέσεις είχε ζητήσει επίσης και η Βουλγαρία, αλλά δεν εισακούσθηκε, διότι, όπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος «δεν είχε πραγματικό επιχείρημα» και πρόσθεσε ότι οι άλλες τρεις χώρες «είχαν αντικειμενικό πρόβλημα».

Η πρόταση για την παράταση της μεταβατικής περιόδου πριν από την επιβολή της απαγόρευσης μεταφοράς σε ολόκληρο τον κόσμο ρωσικού πετρελαίου στους παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών της ΕΕ απαντά στις ανησυχίες που εκφράσθηκαν από την Ελλάδα, την Μάλτα και την Κύπρο για τις επιπτώσεις του μέτρου στις ναυτιλιακές τους εταιρείες, δήλωσε αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση που παρουσιάσθηκε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ναυτιλιακές εταιρείες της Ενωσης θα έπρεπε να σταματήσουν να προσφέρουν ναυτιλιακές μεταφορικές υπηρεσίες, ναυλομεσιτεία, ασφαλιστικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για την μεταφορά ρωσικού πετρελαίου στον κόσμο σε μεταβατική περίοδο ενός μηνός.


Αυστρία: “Κόκκινη γραμμή” το εμπάργκο ρωσικού φυσικού αερίου


Η Αυστριακή υπουργός Οικονομίας Μαργκαρέτε Σράμπεκ προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθεί εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, κάνοντας λόγο για την «κόκκινη γραμμή» της χώρας της, της οποίας η εξάρτηση φθάνει το 80%.

«Δεν πρέπει να στείλουμε μήνυμα για εμπάργκο στο φυσικό αέριο, εάν γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να το αντέξουμε – και ούτε εμείς ούτε η Γερμανία μπορούμε να το αντέξουμε. Το εμπάργκο αερίου είναι για την Αυστρία μια σαφής κόκκινη γραμμή», δήλωσε η κ. Σράμπεκ στις εφημερίδες του Ομίλου Funke.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομίας τόνισε ακόμη ότι η Γερμανία δεν μπορεί να υπολογίζει σε παραδόσεις αερίου από αυστριακές εγκαταστάσεις αποθήκευσης, παρότι η Αυστρία είναι «από τις λίγες χώρες της Ευρώπης των οποίων οι αποθηκευτικές δυνατότητες υπερβαίνουν τις ίδιες ανάγκες». Στο Χάινταχ, κοντά στο Σάλτσμπουργκ, εξήγησε, υπάρχει εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου αποκλειστικά για τις γερμανικές ανάγκες. Η εγκατάσταση ανήκει στη ρωσική Gazprom, αλλά αυτή τη στιγμή είναι άδεια και «αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα», δήλωσε η κ. Σράμπεκ.

Το ερώτημα για τη Βιέννη είναι «ποιος θα πληρώσει για να γεμίσουν οι δεξαμενές αποθήκευσης, αν αποφασίσει κάτι τέτοιο η Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε και υπογράμμισε ότι «τα χρήματα των αυστριακών φορολογούμενων μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καλυφθούν οι αυστριακές ανάγκες, αλλά όχι για να αγοραστεί φυσικό αέριο για τη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Ολλανδία». Επί του παρόντος, ανέφερε, η κυβέρνησή της επικεντρώνεται στην «αποθήκευση για εγχώριες ανάγκες», με στόχο το απόθεμα να φθάσει από το 18% που είναι σήμερα στο 80%.

Η Αυστρία παρόλα αυτά, διαβεβαίωσε η Μαργκαρέτε Σράμπεκ, καταβάλλει προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. «Όμως, με την τρέχουσα εξάρτηση στο 80%, αυτό δεν θα συμβεί σύντομα», παραδέχθηκε και ζήτησε να προωθηθεί το fracking στην Ευρώπη. «Δεν πρέπει να κλείνουμε το μυαλό μας και να επιχειρηματολογούμε με την τεχνολογική κατάσταση που ίσχυε πριν από 20 χρόνια. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί», σημείωσε και αναφέρθηκε σε μεθόδους προώθησης του σχιστολιθικού αερίου με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, ενώ ζήτησε και νέες συμπράξεις μεσοπρόθεσμα, για παράδειγμα με τη Σαουδική Αραβία για ηλιακή και υδραυλική ενέργεια.


Ιταλία: «Η Ευρώπη, ενωμένη, πρέπει να στηρίξει τη θέση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου»


Στην ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης, υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία, αναφέρεται σε επιστολή του προς την ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore o υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντράγκι Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Η Ευρώπη, ενωμένη, πρέπει να ζητήσει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου», γράφει ο Ντι Μάιο. Προσθέτει ότι η Ιταλία κινήθηκε άμεσα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της και να διαφοροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου με υπογραφή νέων συμφωνιών.

«Υπάρχει μια σειρά από σημαντικά στοιχεία, που επιβάλλει να δείξουμε μεγαλύτερη προσοχή. Στοιχεία που επιβάλλουν να δοθεί νέα ώθηση, στην Ευρώπη, στο πνεύμα συλλογικότητας, το οποίο χαρακτήρισε την πρώτη απάντηση στον κορονοϊό, και που σήμερα θα έπρεπε να μας προτρέψουν να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την πρόκληση που στοχεύει στο να οριστεί ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Όπως και να πετύχουμε, σε διατλαντικό επίπεδο, έναν ακόμη σημαντικότερο συντονισμό σε ό,τι αφορά θέματα οικονομικού και στρατηγικού χαρακτήρα», υπογραμμίζει ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, τέλος, προσθέτει ότι η χώρα του, στο πλαίσιο των νέων διεθνών εξελίξεων, επιθυμεί να ενισχύσει τις σχέσεις και να αυξήσει τις συναλλαγές με χώρες που θέλουν να διαδραματίσουν όλο και σημαντικότερο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι η Ινδία.


Exit mobile version