«Μία νίκη της Λεπέν θα ήταν μεγάλη απειλή και για τη Δημοκρατία και για την Ευρώπη» είπε μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Όπως είπε ο ίδιος, «είναι επικίνδυνη η Λεπέν για τη δημοκρατία, την εσωτερική πολιτική ζωή στη Γαλλία αλλά και για την Ευρώπη. Οι απόψεις της ισοδυναμούν με ένα κρυφό Frexit. Έχει σκοπό να θέσει σε δημοψήφισμα την προτεραιότητα των γαλλικών νόμων απέναντι στο ευρωπαϊκό Δίκαιο. Αυτό υπονομεύει ξεκάθαρα μία από τις αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης και την υπεροχή του ευρωπαϊκού Δικαίου. Και μπορεί και εμείς στο παρελθόν να είχαμε θέματα με μια σειρά ευρωπαϊκών πολιτικών που πρέπει να αλλάξουν – ο νεοφιλελευθερισμός κυριαρχεί και στην Ε.Ε.- όμως αν κάθε κράτος μπορούσε να έχει τη δική του a la carte πολιτική αυτό θα σήμαινε το τέλος της Ε.Ε. Η κα Λεπέν θέλει να δείξει ένα πιο φιλικό πρόσωπο, όμως η πολιτική της παραμένει η ίδια αντιδραστική και αντιευρωπαϊκή πολιτική».
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «διαμορφώνεται μια ακροδεξιά ευρωπαϊκή Διεθνής. Εκτός από τον Όρμπαν, θα προσέθετα και τον Σαλβίνι και αρκετούς από την Ελλάδα. Να θυμίσω ότι ο κ. Βορίδης συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του πατέρα Λεπέν το 2002. Δεν έχω ακούσει καμία απολογία. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε την άνοδο της Ακροδεξιάς που όμως έχει αιτίες. Δεν έγιναν ξαφνικά οι Γάλλοι πολίτες στην κατεξοχήν χώρα των ελευθεριών, των δικαιωμάτων και των επαναστάσεων στην Ευρώπη, ακροδεξιοί. Ο λόγος είναι απλός και ισχύει για ολόκληρη την Ευρώπη. Επιδεινώνεται η καθημερινότητα των ανθρώπων, χειροτερεύει η ζωή τους. Οι εργαζόμενοι γίνονται πιο φτωχοί και υπάρχει και το αίσθημα της αδικίας γιατί άλλοι γίνονται πολύ πιο πλούσιοι. Όχι ως αποτέλεσμα κάποιας νομοτέλειας».
Σε ερώτηση γιατί η δυσαρέσκεια του κόσμου δεν διοχετεύεται προς τα Αριστερά αλλά προς την ακροδεξιά, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «η αγανάκτηση, η δυσφορία είναι διάχυτη. Και μπορεί να εκφραστεί είτε από Αριστερά, όπως έγινε στην Ελλάδα, είτε από τα Δεξιά όπως εκφράζεται σε άλλες χώρες (Αυστρία, Ουγγαρία), είτε και από τα Αριστερά και από τα Δεξιά, όπως στη Γαλλία. Και στη Γαλλία έχουμε μια ενίσχυση του ρεύματος της Αριστεράς με τον Μελανσόν. Άσχετά αν εκείνος δεν μπόρεσε όπως κάναμε εμείς στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει όλη την Αριστερά. Άρα πρέπει να δούμε το φαινόμενο Μακρόν με διπλό πρίσμα. Οι προτάσεις του όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και ιδίως στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι οι μόνες θετικές αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Δηλ. εκδημοκρατισμός της οικονομικής διακυβέρνησης, ευρωπαϊκή αυτονομία, ευρωπαϊκή κυριαρχία και εμείς τις είχαμε υποστηρίξει αυτές τις ιδέες και συνεχίζουμε να τις υποστηρίζουμε».
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον Πούτιν, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τη μάχη για το Ντονμπάς. Δεν νομίζω ότι αποτελούσε στρατηγικό στόχο ποτέ η κατάληψη του Κιέβου. Δεν θα μπορούσε ποτέ η Ρωσία να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία. Νομίζω ότι ήταν μια στρατηγική κίνηση για να μην συγκεντρωθεί το σύνολο των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά. Εγώ εύχομαι να φτάσουμε γρήγορα στη λήξη του πολέμου και σε μια διπλωματική συμφωνία».
Για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο ο ίδιος τόνισε ότι «η Ευρώπη περνά από αποτυχία σε αποτυχία σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της διεθνούς σκηνής. Πρώτα απ’ όλα απέτυχε μαζί με τις ΗΠΑ να αποτρέψουν τον πόλεμο. Τις τελευταίες ημέρες πριν από τον πόλεμο οι προσπάθειές τους ήταν αναιμικές. Ο Σολτς και ο Μακρόν είχαν κάποιες επαφές με τον Πούτιν όμως, κυρίως είχαν αφήσει το παιχνίδι στις ΗΠΑ. Το σημαντικό είναι ότι αν η Ευρώπη δεν μπορέσει να έχει μια αυτοτέλεια στη διεθνή σκηνή, να αποτελέσει η ίδια έναν τέταρτο πόλο μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, τότε αναπόφευκτα ο κόσμος μας θα γυρίσει σε ένα διπολισμό άγριο που δεν θα έχει σχέση με τον Ψυχρό Πόλεμο γιατί τότε υπήρχαν κανόνες. Αν μάλιστα η κατάσταση οδηγήσει Ρωσία και Κίνα να αποτελέσουν έναν συμπαγή πόλο απέναντι στη Δύση τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος για την ακρίβεια και τις “fast track” συντάξεις
Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για την ακρίβεια υποστήριξε ότι «πολλές χώρες έχουν ήδη λάβει μέτρα και αυτή η μεγάλη καθυστέρηση οδηγεί ώστε η κατάσταση στην Ελλάδα να είναι πολύ χειρότερη από ότι στην υπόλοιπη Ήπειρο. Τα ¾ των πολιτών δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και το 85% θεωρούν ότι η κατάσταση της ζωής τους έχει επιδεινωθεί. Αυτό συμβαίνει γιατί ειδικά στον τομέα της ενέργειας, οι αυξήσεις δεν ξεκίνησαν από τον πόλεμο, αλλά πολύ πριν. Και ως αποτέλεσμα αρχικών λανθασμένων επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μιας επικοινωνιακής εξαγγελίας ότι θα γίνει μια βίαιη απολιγνιτοποίηση που αύξησε την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο με αποτέλεσμα να έχουμε το ακριβότερο μείγμα στην Ευρώπη. Επίσης η κατάσταση επιδεινώθηκε και εξαιτίας της επιλογής να μην βάλει η κυβέρνηση πλαφόν στην τιμή του ρεύματος και να προσπαθεί με ψίχουλα να ενισχύσει την κατανάλωση. Αυτό και δημοσιονομικά είναι χειρότερο και επίσης μετακυλίει το βάρος στους ασθενέστερους».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει στα δραστικά μέτρα που χρειάζονται. Έχω και αποδείξεις γι’ αυτό. Αυτή τη βδομάδα η ΔΕΗ ανακοίνωσε νέα αύξηση των τιμολογίων της. Ρώτησα έναν βουλευτή αν συμφωνεί με αυτό και μου είπε ότι διαφωνεί λες και είναι παρατηρητής. Αυτό δείχνει την αδυναμία της κυβέρνησης να αξιοποιήσει και υφιστάμενα εργαλεία και τη μεγάλη αναντιστοιχία της επιλογής της να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ με την πώληση του πακέτου του 17% των μετοχών σε μια στιγμή που χρειαζόταν να έχουμε μια δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού».
Σχετικά με την τροπολογία για τις fast track συντάξεις ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «δεν έχω ξαναδεί μεγαλύτερη κοροϊδία. Έχουμε συνεχείς υποσχέσεις υπουργών της ΝΔ για το πόσο γρήγορα θα βγαίνουν οι συντάξεις, καθεμία από τις οποίες ήταν διαφορετική από την προηγούμενη. Θα ψηφίσουμε την κοροϊδία των ανθρώπων; Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό;»
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εμείς είχαμε μειώσει στο μισό τον όγκο των εκκρεμών συντάξεων με τους… παραδοσιακούς τρόπους που είχε η Δημόσια Διοίκηση. Με την εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους και με το να δίνουμε κίνητρα και υπερωρίες. Η κάθε προσπάθεια της ΝΔ να λύσει το πρόβλημα επιδείνωσε την κατάσταση».
Ακούστε το ηχητικό: