Η ολοένα και εξελισσόμενη απειλή της παραπληροφόρησης στην ΕΕ έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια την αντίδραση της Ένωσης, όμως οι ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερα.
Από το 2015, βρίσκεται σε λειτουργία η διαδικτυακή πλατφόρμα EUvsDisinfo, η οποία χρησιμοποιεί υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων και παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης σε 15 γλώσσες με σκοπό την καλύτερη πρόβλεψη και αντιμετώπιση εκστρατειών παραπληροφόρησης που επηρεάζουν την ΕΕ, τα κράτη μέλη της και τις γειτονικές χώρες.
Στην πλατφόρμα, εκτός από τις αναλύσεις των δεδομένων, φιλοξενούνται επίσης οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS), στην οποία υπάγεται το EUvsDisinfo, ενώ μπορεί κανείς να βρει στοιχεία για την παραπληροφόρηση σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού αλλά και την κρίση στην Ουκρανία.
Σε σχετικά ψηφίσματα, οι ευρωβουλευτές συμπεριλαμβάνουν την παραπληροφόρηση και τις εξωτερικές παρεμβάσεις στις «νέες απειλές που έχουν θολώσει τα όρια μεταξύ πολέμου και ειρήνης, ενώ προέρχονται από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς».
Πρόσφατα, σε έκθεση στην οποία κατέληξε η 18μηνη έρευνα της ειδικής επιτροπής για τις Εξωτερικές Παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, υπογραμμίστηκε ότι η έλλειψη μέτρων, κυρώσεων και ευαισθητοποίησης από πλευράς της ΕΕ έχει επιτρέψει σε κακοήθεις ξένους παράγοντες να παρεμβαίνουν στη δημοκρατία της ΕΕ, ενώ προτείνει μία σειρά από μέτρα.
Τα μέτρα στοχεύουν στην ενίσχυση της δυνατότητας της ΕΕ να αντιμετωπίζει τις ξένες παρεμβάσεις, και περιλαμβάνουν ένα καθεστώς κυρώσεων, γενικές εκστρατείες ενημέρωσης και αυστηρότερους κανόνες για τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Οι συστάσεις της επιτροπής θα συζητηθούν και θα τεθούν σε ψηφοφορία στην ολομέλειας της ερχόμενης εβδομάδας.