Γιοχάνες Χαν: Η ενότητα της Ευρώπης είναι η δύναμή της – Τι είπε για την ενεργειακή κρίση

«Είναι επιτακτική ανάγκη να στηρίξουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης», δηλώνει ο Ευρωπαίος Eπίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, Γιοχάνες Χαν.


Στην ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

«Eίναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να στηρίξει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης», δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη Realnews ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης Γιοχάνες Χαν, ο οποίος θα είναι ομιλητής στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που θα πραγματοποιηθεί 6-9 Απριλίου στους Δελφούς.


Ο Ευρωπαίος επίτροπος μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, το σχέδιο ενεργειακής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη ρήτρα διαφυγής.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση προσθέτει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε αρκετές προτάσεις για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της, παρέχοντας καθοδήγηση στα κράτη-μέλη για τον μετριασμό των τιμών λιανικής και την υποστήριξη εταιρειών που είναι πολύ εκτεθειμένες.

Έχουμε προτείνει, για παράδειγμα, κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και αυστηρότερους κανόνες για την αποθήκευση. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη έχουν ήδη ανακοινώσει σημαντικά μέτρα που θα ελαφρύνουν τους λογαριασμούς ενέργειας για περίπου 71 εκατομμύρια νοικοκυριά και αρκετά εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με την ανακοίνωσή μας REPowerEU, η Επιτροπή ανταποκρίνεται επίσης στις υψηλές τιμές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας προς τα κράτη- μέλη σχετικά με τη ρύθμιση των τιμών σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Έως το τέλος Μαΐου θα παρουσιάσουμε το λεπτομερές σχέδιο δράσης REPowerEU, που θα δείξει με συγκεκριμένα μέτρα πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027, να επιταχύνουμε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να αντικαταστήσουμε το φυσικό αέριο στη θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Θα πρέπει, επίσης, να διαφοροποιήσουμε περισσότερο τις πηγές εφοδιασμού μας. Στόχος είναι η ανεξαρτησία από τη ρωσική ενέργεια και, γενικά, όσο το δυνατόν η αυτονομία μας. Φυσικά, τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης, όπως περιγράφονται από την Επιτροπή, θα παίξουν επίσης μεγάλο ρόλο».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη στη Realnews


Exit mobile version