Eυρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για την ασφάλεια των παιχνιδιών

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν τη βελτίωση των ευρωπαϊκών κανόνων για την ασφάλεια των παιχνιδιών που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ.

Η επιτροπή εσωτερικής αγοράς και προστασίας των καταναλωτών ψήφισε, στις 9 Δεκεμβρίου, έκθεση για την ασφάλεια των παιδικών παιχνιδιών. Η έκθεση περιλαμβάνει προτάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της υπάρχουσας νομοθεσίας και διασφαλίζουν ότι τα παιχνίδια που πωλούνται στην αγορά της ΕΕ είναι βιώσιμα και ασφαλή. Η έκθεση αναμένεται να ψηφιστεί κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ιανουαρίου 2022.

Γιατί πρέπει να επικαιροποιηθούν οι ισχύοντες κανόνες ;

Η οδηγία για την ασφάλεια των παιχνιδιών υιοθετήθηκε το 2009 με σκοπό να καθορίσει τις προϋποθέσεις ασφαλείας αναφορικά με γενικούς και συγκεκριμένους κινδύνους που μπορούν να παρουσιάσουν παιχνίδια για παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών (κινδύνους που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τις χημικές, μηχανικές και ηλεκτρικές ιδιότητες των παιχνιδιών, καθώς και με την ευφλεκτότητα, την υγιεινή και τη ραδιενέργεια). Στην οδηγία ορίζονται οι προϋποθέσεις για τους κατασκευαστές, τους εισαγωγείς και τους διανομείς παιχνιδιών που πωλούνται στην ΕΕ καθώς και η εποπτεία των εθνικών αγορών ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη διάθεση παιχνιδιών που δεν θέτουν τα παιδιά σε κίνδυνο.

Πάνω από 10 χρόνια μετά την έγκριση της οδηγίας, η Επιτροπή διατύπωσε το 2020 έκθεση αξιολόγησης που καταδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμα ελλείψεις, ιδίως στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας των προϊόντων. Η έκθεση της ειδικής επιτροπής κρίνει την αναθεώρηση της οδηγίας ως απαραίτητη για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων ελλείψεων.

Καλύτερη εποπτεία της αγοράς

H έκθεση ζητά επίσης τη βελτίωση της εποπτείας των εθνικών αγορών για να διασφαλίσει την ελαχιστοποίηση του κινδύνου κυκλοφορίας μη συμμορφούμενων παιχνιδιών στην αγορά. Προτείνει λοιπόν τον έλεγχο των παιχνιδιών που διατίθενται στην αγορά, την επαλήθευση των εγγράφων τεκμηρίωσης των κατασκευαστών, την απόσυρση των επικίνδυνων παιχνιδιών και την επιβολή κυρώσεων σε όσους ευθύνονται για την τοποθέτηση τέτοιων προϊόντων στην αγορά.

Επιπλέον, τα διαδικτυακά καταστήματα καλούνται να διασφαλίσουν ότι τα παιχνίδια που πωλούνται ηλεκτρονικά έχουν συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις ασφαλείας της ΕΕ.

Αυστηρότερες απαιτήσεις για τις χημικές ουσίες

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ειδικές οριακές τιμές για τις χημικές ουσίες μόνο για τα παιχνίδια που απευθύνονται σε παιδιά κάτω των 36 μηνών ή που μπαίνουν στο στόμα τους. Σύμφωνα με τον εισηγητή, τα όρια τιμών για πιθανά επικίνδυνες ουσίες, όπως οι νιτροζαμίνες και οι νιτροζώσιμες που αναφέρονται στην οδηγία, είναι αρκετά υψηλά. Επιπλέον, η οδηγία εξαιρεί ορισμένα απαγορευμένα χημικά που είναι καρκινογόνα, μεταλλαγμένα ή τοξικά.

Η έκθεση ζητά την αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων μέσω της θέσπισης αυστηρότερων απαιτήσεων συμμόρφωσης και την ενοποίηση όλων των εφαρμοστέων ορίων για τα παιχνίδια σε μία νομοθετική πράξη. Η νέα οδηγία θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη της τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις οι οποίες καταδεικνύουν τη συνεχή ανάδειξη άγνωστων μέχρι πρότινος κινδύνων που σχετίζονται με τα παιχνίδια.


Exit mobile version