Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 3 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, απηύθυνε πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για το δεύτερο Βραβείο Δημοσιογραφίας «Daphne Caruana Galizia».
Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο για σπουδαία επιτεύγματα στον τομέα της δημοσιογραφίας που προωθούν ή υπερασπίζονται τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola δήλωσε: «Το μήνυμα του Κοινοβουλίου είναι σαφές. Η Ευρώπη στέκεται στο πλάι όσων αναζητούν την αλήθεια. Η φωνή της Daphne σώπασε βίαια γιατί αποκάλυπτε την αλήθεια, δείχνοντας γιατί δε θα πρέπει ποτέ να αφήνουμε δημοσιογράφους να γίνονται στόχοι ή θύματα. Με το βραβείο αυτό, το Κοινοβούλιο συνεχίζει να υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου, την πολυφωνία στα ΜΜΕ και την ποιοτική δημοσιογραφία, βοηθώντας να μεταδοθούν οι αξίες αυτές στις μελλοντικές γενιές».
Journalists should never have to choose between uncovering the truth and staying alive.
They should never be forced to spend years and savings to argue against intimidating lawsuits or SLAPPs.
A strong democracy needs a strong press.#WorldPressFreedomDay #WPFD2022 pic.twitter.com/9rfhDpBVxt
— Roberta Metsola (@EP_President) May 3, 2022
Υποψηφιότητα θα μπορεί να τεθεί από επαγγελματίες δημοσιογράφους και ομάδες δημοσιογράφων από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Δεκτές θα γίνονται δημοσιογραφικές δουλειές που έχουν δημοσιευθεί ή μεταδοθεί σε μέσα ενημέρωσης με έδρα σε οποιοδήποτε από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι να στηριχθεί και να τονιστεί η σημασία της επαγγελματικής δημοσιογραφίας για την προστασία της ελευθερίας και της ισότητας.
Ο νικητής θα επιλέγεται από ανεξάρτητη επιτροπή που θα αποτελείται από εκπροσώπους του Τύπου και της κοινωνίας των πολιτών από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και εκπροσώπους των μεγαλύτερων δημοσιογραφικών ενώσεων της Ευρώπης. Η τελετή απονομής του βραβείου διοργανώνεται κάθε χρόνο κοντά στις 16 Οκτωβρίου, ημερομηνία δολοφονίας της Daphne Caruana Galizia.
We stand with those seeking the truth.
On #WorldPressFreedomDay we launch the 2nd edition of The #DaphneCaruanaGalizia Prize for Journalism.@Europarl_EN defends free speech, quality journalism & media plurality, and will always protect these values.
https://t.co/4x2MUL5fjJ pic.twitter.com/FgxzJBuY3r
— Roberta Metsola (@EP_President) May 3, 2022
Το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο (ύψους 20.000 ευρώ) που το συνοδεύει αποτελούν άλλο ένα δείγμα της σημαντικής στήριξης που παρέχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ερευνητική δημοσιογραφία και του πόσο σημαντική θεωρεί την ελευθερία του Τύπου. Τα τελευταία έτη, το Κοινοβούλιο έχει προειδοποιήσει σχετικά με προσπάθειες να υπονομευθεί η πολυφωνία στην ΕΕ και έξω από αυτή. Οι ευρωβουλευτές έχουν καταδικάσει τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, ειδικά όσες προέρχονται από πολιτικούς, καλώντας την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση κατά των καταχρηστικών αγωγών και μηνύσεων. Στις 27 Απριλίου δημοσιεύθηκε η πρόταση για την αντιμετώπιση κακόβουλων νομικών ενεργειών κατά δημοσιογράφων και ακτιβιστών.
Η υποβολή υποψήφιων άρθρων θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας https://daphnejournalismprize.eu/ μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022, στις 12.00 τα μεσάνυχτα (θερινή ώρα Κεντρικής Ευρώπης).
Ποια ήταν η Daphne Caruana Galizia;
Η Daphne Caruana Galizia ήταν Μαλτέζα δημοσιογράφος, μπλόγκερ και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς. Στην επαγγελματική της πορεία είχε αποκαλύψει εκτενείς πληροφορίες για θέματα που αφορούσαν τη διαφθορά, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οργανωμένο έγκλημα, την πώληση «χρυσών διαβατηρίων» σε υπηκόους τρίτων χωρών και την εμπλοκή της μαλτέζικης κυβέρνησης στο σκάνδαλο «Panama Papers».
Έχοντας δεχτεί επανειλημμένως παρενοχλήσεις και απειλές, η δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017, όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της. Η κατακραυγή για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση διερεύνησης της δολοφονίας οι Αρχές της χώρας οδήγησε τελικά στην παραίτηση του πρωθυπουργού Joseph Muscat. Εκφράζοντας την αποδοκιμασία τους για τις παραλείψεις κατά τη διεξαγωγή των ερευνών, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2019 να αναλάβει δράση.