Quantcast
Έρευνα: 1.674 πολίτες μιλούν για το μέλλον της Ευρώπης στο enikos.gr - enikonomia.gr
share

Έρευνα: 1.674 πολίτες μιλούν για το μέλλον της Ευρώπης στο enikos.gr

δημοσιεύτηκε:

Το enikos.gr δημοσιεύει σήμερα τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, προκειμένου να καταγράψει τις απόψεις των πολιτών, με έμφαση στην εικόνα των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εμπιστοσύνη σε αυτούς, τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν από την Ε.Ε. στο άμεσο μέλλον και τις προσδοκίες όσον αφορά στην ανάληψη δράσης εκ μέρους της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Το enikos.gr γίνεται δίαυλος επικοινωνίας και μέσω της έρευνας που πραγματοποίησε, συγκέντρωσε απόψεις πολιτών προκειμένου να τις διοχετεύσει στην Ε.Ε. Δόθηκε έτσι η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμούσε να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα και να συμβάλει στη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος.

Η έρευνα με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης» πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23 Μαρτίου και 15 Απριλίου μέσω του enikos.gr και σε αυτή έλαβαν μέρος 1.674 πολίτες.

1. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει υπ’ όψιν τις απόψεις των πολιτών κατά τη χάραξη της πολιτικής της». Συμφωνείτε;

Αποκομμένοι από τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων αισθάνονται οι περισσότεροι πολίτες, σύμφωνα με την έρευνα, θεωρώντας πως η χάραξη πολιτικής γίνεται ερήμην τους. Περίπου έξι στους 10 ερωτηθέντες (59%) θεωρούν ότι οι απόψεις των πολιτών δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν στη διαμόρφωση πολιτικής από την Ε.Ε. Το 28% απαντά πως οι απόψεις των πολιτών λαμβάνονται «λίγο» υπ’ όψιν, το 11% «αρκετά», ενώ μόνο το 2% λέει «απόλυτα».

2. Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια;

Η επίδραση των γεωπολιτικών εξελίξεων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι εμφανής στην έρευνα όσον αφορά στις προτεραιότητες που θεωρούν ότι πρέπει να έχει η Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων που θέτουν οι πολίτες βρίσκεται με πολύ μεγάλη διαφορά (53%) η οικονομία/απασχόληση/ κοινωνική δικαιοσύνη, αποτυπώνοντας την έντονη ανησυχία των πολιτών για το κύμα ακρίβειας και την οικονομική τους κατάσταση.

Στη λίστα προτεραιοτήτων ακολουθούν με 21% οι «δημοκρατικοί θεσμοί, το κράτος νόμου, δικαιώματα, ασφάλεια», ενώ, παρά την πανδημία του κορονοϊού, το θέμα της υγείας φαίνεται να μην ανησυχεί πλέον τόσο τους πολίτες, ώστε να το κατατάσσουν ψηλά στην ατζέντα. Το ίδιο ισχύει και για την κλιματική αλλαγή, παρότι θεωρείται παγκόσμια πρόκληση. Έτσι, μόλις το 11% θεωρεί ότι η «κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και η υγεία» πρέπει να είναι προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, ένα 8% απαντά ότι πρέπει η Ε.Ε. ρίξει βάρος σε θέματα παιδείας, νεολαίας, πολιτισμού και ψηφιακού μετασχηματισμού και ένα 7% εκτιμά πως πρέπει να δοθεί έμφαση στις σχέσεις της Ε.Ε. με τον υπόλοιπο κόσμο και την μετανάστευση.

3. Ποιος θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπροσωπεί αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα και τις απόψεις των πολιτών;

Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι πολίτες όσον αφορά στους θεσμούς της Ε.Ε. καθώς, 1 στους 2 (52%) θεωρεί ότι κανένας δεν εκπροσωπεί αποτελεσματικά τα συμφέροντά και τις απόψεις τους. Σύμφωνα με την έρευνα, επί των συγκεκριμένων θεσμών της Ε.Ε., προηγείται με μεγάλη διαφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς το 37% θεωρεί ότι είναι το όργανο που εκπροσωπεί αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα των πολιτών. Ακολουθούν, με πολύ χαμηλότερα ποσοστά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 7% και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής) με 4%.

4. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος αλλά και των δικών σας προβλημάτων εμπιστεύεστε περισσότερο

Στην έρευνα καταγράφεται και ένα σημαντικό έλλειμμα εμπιστοσύνης στις εθνικές κυβερνήσεις και την Ε.Ε., καθώς το 57% των πολιτών δεν εμπιστεύεται ούτε το κράτος ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και των προκλήσεων του μέλλοντος. Το 17% απαντά πως εμπιστεύεται περισσότερο το κράτος, το 14% την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μόλις το 12% και τα δύο εξ ίσου.

5. Πιστεύετε ότι για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσφυγική κρίση που προκάλεσε, η ΕΕ κάνει:

Ανεπαρκή φαίνεται πως θεωρεί η πλειοψηφία των πολιτών την αντίδραση της Ε.Ε. απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσφυγική κρίση που προκάλεσε, καθώς το 58% των ερωτηθέντων κρίνει ότι η Ευρώπη κάνει «πολύ λίγα» (37%) ή «όχι αρκετά» (21%) πράγματα. Το 17% θεωρεί πως οι ενέργειες της Ε.Ε. είναι «αρκετές», το 9% απαντά πως η Ε.Ε. κάνει «όσα πρέπει», ενώ υπάρχει και μια μερίδα πολιτών -σε ποσοστό 16%- που θεωρεί πως κάνει «και περισσότερα από όσα πρέπει».

6. Είστε ενημερωμένοι για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης;

Τέλος, από την έρευνα προκύπτει ότι σε γενικές γραμμές παραμένει ελλιπής η ενημέρωση των πολιτών για τη Διάσκεψη για το Μέλλον.

Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 65% δεν είναι καθόλου (36%) ή είναι λίγο ενημερωμένοι (29%) για τη Διάσκεψη. Αντίθετα, το 35% των πολιτών δηλώνουν πως είναι αρκετά (26%) ή πλήρως ενημερωμένοι για το θέμα (9%), ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο πάντως, αν αναλογιστεί κανείς τη χρονική συγκυρία, με δεδομένο ότι την επικαιρότητα μονοπωλούν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ακρίβεια.

Σημειώνεται ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων της ΕΕ για την επόμενη ημέρα. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, μέσω της Διάσκεψης, να διατυπώσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για το Μέλλον της Ευρώπης: Για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, τις αξίες και τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την άμυνα και την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την υγεία, την ΕΕ στον κόσμο και τη μετανάστευση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.