Ενεργειακός πόλεμος σε εξέλιξη – Έτσι απαντά η ΕΕ στη Ρωσία που κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου

Διεθνείς αναταράξεις στην ενεργειακή και χρηματιστηριακή αγορά έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom ότι αναστέλλονται οι παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΕ. Η Πρόεδρος της Κομισιόν , Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι “η Πολωνία και η Βουλγαρία λαμβάνουν φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες στην ΕΕ και αυτό δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ μας”. Σημείωσε ότι ” Η Ρωσία προσπαθεί να μας εκβιάσει”, ενώ πρόσθεσε ότι η απάντηση της ΕΕ θα είναι “άμεση, ενωμένη και συντονισμένη”.

“Πρώτον, θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις της Gazprom θα έχουν τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους Ευρωπαίους καταναλωτές”, είπε η φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι σήμερα συναντήθηκε η ομάδα συντονισμού της ΕΕ για το φυσικό αέριο, κατά την οποία, η Πολωνία και η Βουλγαρία, ενημέρωσαν για την κατάσταση. “Και οι δύο χώρες λαμβάνουν αέριο από τους γείτονές τους στην ΕΕ. Αυτό δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ μας, αλλά και την αποτελεσματικότητα παλαιότερων επενδύσεων, όπως οι διασυνδέσεις και άλλες υποδομές φυσικού αερίου”, συμπλήρωσε .

Δεύτερον, η Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της για να διασφαλίσει την επαρκή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου, μεσοπρόθεσμα, είπε η φον ντερ Λάιεν. «Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης REPowerEU θα μας βοηθήσει να μειώσουμε σημαντικά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, ήδη από φέτος. Έχουμε, επίσης, εξασφαλίσει συμφωνία με τις ΗΠΑ για προμήθεια επιπλέον υγροποιημένο αέριο (LNG), φέτος και τα επόμενα χρόνια. Θα εργαστούμε χέρι-χέρι με τα κράτη-μέλη για να διασφαλίσουμε εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και από άλλους εταίρους», πρόσθεσε η ίδια. Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει στα μέσα Μαΐου το σχέδιο για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

“Η τελευταία επιθετική κίνηση της Ρωσίας μας υπενθυμίζει ότι χρειαζόμαστε να εργαστούμε με αξιόπιστους εταίρους και να χτίσουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία”, ανέφερε, τέλος η Πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ σημείωσε ότι η γαλλική προεδρία θα συγκαλέσει συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το συντομότερο δυνατό.

Κατέληξε λέγοντας ότι “το Κρεμλίνο απέτυχε πάλι στην απόπειρά του να διχάσει τα κράτη-μέλη” και ότι “η εποχή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη φτάνει στο τέλος της”.

Τι είπε για τις πληρωμές σε ρούβλια

Εξάλλου, ερωτηθείσα για τις πληρωμές σε ρούβλια από κάποιες εταιρείες εισαγωγής ρωσικού αερίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτό συνιστά “παραβίαση” των κυρώσεων κατά της Μόσχας. “Περίπου το 97% όλων των συμβολαίων προβλέπουν πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι το αίτημα της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια είναι μονομερής απόφαση και δεν συνάδει με τα συμβόλαια. Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να ενδώσουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας, κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση των κυρώσεων με υψηλό κίνδυνο για τις εταιρείες”, ανέφερε.

Τέλος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ εργάζεται εντατικά στο 6ο πακέτο κυρώσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει και το θέμα του πετρελαίου και αναμένεται να εγκριθεί σύντομα.

Τόνισε, επίσης, ότι η σημερινή κίνηση του Κρεμλίνου είναι μία κίνηση που χτυπάει την ίδια, τη ρωσική οικονομία, γιατί χάνει σημαντικά έσοδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είχε προετοιμασθεί» για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Ούρσουλα είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «είχε προετοιμασθεί» για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση».

“Η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί μία νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο. Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο αυτό. Προετοιμάζουμε την συντονισμένη ευρωπαϊκή μας απάντηση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες”, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η απάντηση του Κρεμλίνου

Η Ρωσία απέρριψε πάντως τις κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού, μετά τη διακοπή των ροών στην Πολωνία και την Βουλγαρία από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, και το Κρεμλίνο είπε πως άλλες χώρες που θα αρνηθούν να πληρώσουν σε ρούβλια μπορεί να αντιμετωπίσουν τα ίδια αποτελέσματα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ το απέρριψε, λέγοντας στους δημοσιογράφους: “Η Ρωσία ήταν και παραμένει ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενεργειακών πόρων στους καταναλωτές τους και παραμένει δεσμευμένη στις συμβατικές της υποχρεώσεις”.

Αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε αλλαγή των πληρωμών για το φυσικό αέριο σε ρούβλια σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε τον περασμένο μήνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε πει τότε πως οι χώρες που θα αρνηθούν θα δουν διακοπή του φυσικού αερίου.

“Όταν οι προθεσμίες πληρωμής θα πλησιάζουν, αν ορισμένοι καταναλωτές αρνηθούν να πληρώσουν με βάση το νέο σύστημα, τότε ασφαλώς το διάταγμα του προέδρου θα εφαρμοστεί”, είπε ο Πεσκόφ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ρωσία είναι έτοιμη για τις απώλειες που μπορεί να υποστεί στα έσοδά της αν ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν να πληρώσουν για το αέριο σε ρούβλια, ο Πεσκόφ είπε: “Όλα έχουν υπολογιστεί, όλοι οι κίνδυνοι έχουν προβλεφθεί και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα”.

Βλαντίμιρ Πούτιν: «Αστραπιαία» απάντηση στις στρατηγικές απειλές κατά της Ρωσίας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε σήμερα πως η απάντηση της Ρωσίας θα είναι αστραπιαία στις στρατηγικές απειλές που δέχεται, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει «όπλα που καμία άλλη χώρα» δεν διαθέτει για να αμυνθεί.

Σύμφωνα με το RT.com, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τις εξωτερικές δυνάμεις να μην παρέμβουν στην ουκρανική σύγκρουση, υποσχόμενος μια «αστραπιαία» απάντηση, με τη χρήση των πιο προηγμένων όπλων της Μόσχας.

«Αν κάποιος αποφασίσει να παρέμβει στα τρέχοντα γεγονότα και να δημιουργήσει απαράδεκτες στρατηγικές απειλές για εμάς, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η απάντησή μας σ’ αυτά τα επερχόμενα χτυπήματα θα είναι γρήγορη, αστραπιαία», είπε ο Πούτιν σε ομιλία του σε βουλευτές στην Αγία Πετρούπολη. Πρόσθεσε ότι «έχουμε όλα τα εργαλεία για να το κάνουμε. Εργαλεία για τα οποία κανείς εκτός από εμάς μπορεί να καυχηθεί. Αλλά δεν θα καυχηθούμε».

«Θα τα χρησιμοποιήσουμε αν προκύψει τέτοια ανάγκη» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους εργαλεία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.

Όπως σημείωσε, οι ρωσικές Αρχές έχουν ήδη λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για να προετοιμαστούν για μια τέτοια απάντηση.

Ο Πούτιν μιλώντας σε βουλευτές στην Αγία Πετρούπολη, είπε ότι η Δύση θέλει να κόψει τη Ρωσία σε διάφορα κομμάτια και την κατηγόρησε ότι ωθεί την Ουκρανία σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση, είπε ότι το ρούβλι, το τραπεζικό σύστημα, ο τομέας των μεταφορών και η οικονομία της Ρωσίας στο σύνολό τους έχουν αντέξει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας και υποσχέθηκε απάντηση στις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας.

Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα συρρικνωθεί κατά 8,8% το 2022 σύμφωνα με το βασικό σενάριο ή κατά 12,4% σύμφωνα με ένα πιο συντηρητικό σενάριο, με βάση ένα έγγραφο που είδε το Reuters, το οποίο δείχνει ότι οι πιέσεις που ασκούν οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις.


Exit mobile version