Το Σαββατοκύριακο 25 -27/02 πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο η τελική συνεδρίαση της ομάδας Ευρωπαίων πολιτών με θέμα “Μια ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και απασχόληση / Εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία και αθλητισμός / Ψηφιακός μετασχηματισμός”, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.
Περίπου 200 Ευρωπαίοι πολίτες υιοθέτησαν 48 συστάσεις, βασιζόμενοι στις προηγούμενες εργασίες τους στο Στρασβούργο τον Σεπτέμβριο και διαδικτυακά τον Νοέμβριο, σε πέντε κατευθύνσεις εργασίας: Εργασία στην Ευρώπη, Μια οικονομία για το μέλλον, Μια δίκαιη κοινωνία, Μάθηση στην Ευρώπη και Ένας ηθικός και ασφαλής ψηφιακός μετασχηματισμός.
Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους προς τους πολίτες της Ουκρανίας με παρεμβάσεις τους και κατά τη διάρκεια της “οικογενειακής φωτογραφίας”.
European citizens show their solidarity with the people of Ukraine at the Conference on the Future of Europe.
Citizens from all 27 EU countries are meeting this weekend in Dublin to finalise their recommendations for future EU actions.#StandWithUkraine #TheFutureIsYours pic.twitter.com/HE7Aii9I94
— European Commission (@EU_Commission) February 25, 2022
Γράψε στο enikos.gr την άποψή σου για τo Mέλλον της Ευρώπης
Μοναδική ευκαιρία για τους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων της ΕΕ για την επόμενη ημέρα αποτελεί η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, μέσω της Διάσκεψης, να διατυπώσουν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για το Μέλλον της Ευρώπης: Για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, τις αξίες και τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την άμυνα και την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την υγεία, την ΕΕ στον κόσμο και τη μετανάστευση.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δεσμευθεί να ακούσουν τους Ευρωπαίους και, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους, να δώσουν συνέχεια στις συστάσεις που διατυπώνονται. Πρόκειται για μια ανοιχτή, δημιουργική διαδικασία στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι ενεργά.
Οι συνεισφορές των πολιτών συγκεντρώνονται μέσω μιας πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας, που είναι διαθέσιμη και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, και αναλύονται, ελέγχονται και δημοσιεύονται. Παράλληλα, τροφοδοτούν τις διαβουλεύσεις με ευρωβουλευτές, εθνικούς βουλευτές, εκπροσώπους της ΕΕ και εθνικών κυβερνήσεων και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι διαβουλεύσεις αυτές αποτελούν τη βάση προτάσεων πολιτικής που θα μετατραπούν σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.