Yπoυργός Οικονομικών Μάλτας: Δανειζόμαστε ακριβά για να σας δανείσουμε

“Προσπαθήστε να εξηγήσετε σε έναν Γερμανό ή σε έναν Μαλτέζο γιατί χρειάζεται “κούρεμα” χρέους η Ελλάδα και γρήγορα θα καταλάβετε γιατί δεν θα γίνει ποτέ», είπε ο Μαλτέζος υπουργός Οικονομικών, Edward Scicluna, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες σε ξένους δημοσιογράφους στο χρηματιστήριο της Βαλέτας. Ισως, όταν βρεθεί κάποιος εκτός Ελλάδας, μπορεί να δει το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος της χώρας μέσα από «μάτια ξένα».

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, μπορεί να καταλάβει ότι εκτός από τους Ελληνες –που τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν βρεθεί σε τρομερά δύσκολη θέση από τις πολιτικές τής λιτότητας και μία οικονομία σε ύφεση– οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν βρεθεί και αυτοί σε διαφορετική δύσκολη θέση, σηκώνοντας πολλές φορές πολιτικό βάρος και παίρνοντας αποφάσεις που τους στοιχίζουν για να βοηθήσουν τη χώρα μας.

Ετσι, στη Βαλέτα της Μάλτας, που από την 1η Ιανουαρίου έχει αναλάβει τα ηνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους επόμενους έξι μήνες, ο κ. Scicluna εξηγούσε σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους ότι όσο και αν θέλει να δει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και «είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, στα χαρτιά δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει “κούρεμα” χρέους». Ο λόγος; «Εχουμε συνεισφέρει στο ελληνικό πρόγραμμα το 3,3% του ΑΕΠ μας», εξηγούσε ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας της Μεσογείου που δεν ξεπερνά τους 400.000 κατοίκους. Και μπορεί το ποσό που μας έχουν δανείσει οι Μαλτέζοι να είναι μικρό, ως ποσοστό του ΑΕΠ, όμως είναι αναλογικά υψηλότερο ακόμα και από αυτό που έχουν συνεισφέρει οι Γερμανοί. «Αυτά είναι λεφτά των Μαλτέζων και έχουμε δανειστεί σε πολύ υψηλότερο επιτόκιο για να δανείσουμε με τη σειρά μας την Ελλάδα σε πολύ χαμηλότερο», αναφέρει ο κ. Scicluna.

Παρά τις αντιρρήσεις του κ. Scicluna για διαγραφή του ελληνικού χρέους, η μικρή χώρα της Μεσογείου είναι ανοιχτή για οποιαδήποτε άλλη ελάφρυνση του χρέους, όπως η επέκταση των αποπληρωμών ή περαιτέρω μείωση των επιτοκίων που στην ουσία μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το «κούρεμα».

Και ενώ στην Ελλάδα μας ενδιαφέρει αποκλειστικά τι θα πει ο κ. Schaeuble ή ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι Γάλλοι, στην πραγματικότητα χώρες που δεν ακούγονται ποτέ στην ευρύτερη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα εκπροσωπούνται στο τραπέζι του Eurogroup και πολλές φορές το χέρι βοηθείας που απλώνουν στην Ελλάδα, τους στοιχίζει πολύ περισσότερα όχι μόνο πολιτικά αλλά και οικονομικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που στο Εurogroup κράτη-μέλη έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι η κατάσταση στη χώρα τους είναι πολύ πιο δύσκολη από τη δική μας, ειδικά τη στιγμή που βρίσκονται με το χέρι στην τσέπη για να μας δανείσουν.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τις υψηλές συντάξεις που δίνονται στην Ελλάδα παρά τη διαφορά του κόστους ζωής στις δύο χώρες. Ιδιαίτερα στο τελευταίο Eurogroup, μετά τις ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα για το επίδομα στους συνταξιούχους, ο κ. Kazimir ήταν ιδιαίτερα επικριτικός. Αλλωστε, ο ίδιος είχε καταφέρει μόλις στα μέσα του 2015 να εξασφαλίσει κατώτατη σύνταξη 270 ευρώ για όσους έχουν εργαστεί τουλάχιστον 30 χρόνια και έχουν την κατάλληλη ηλικία συνταξιοδότησης.

Αλλες χώρες, όπως η Αυστρία και η Φινλανδία, σε καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση από αυτήν της Ελλάδας, ανέφεραν ότι όταν αυτές θέλησαν να δώσουν εφάπαξ επιδόματα σε συνταξιούχους, χορήγησαν πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που εξήγγειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Γι’ αυτό και όταν στην Αθήνα σχολιάζεται η σκληρή στάση του ενός κράτους-μέλους ή του άλλου, σημαντικό είναι να βλέπει κανείς και μέσα από αυτά τα «ξένα μάτια» που μας δανείζουν τα τελευταία 8 χρόνια.


Exit mobile version