Την πολεοδομική μεταρρύθμιση που θα βάλει τέλος στη δόμηση των αυθαιρέτων αλλά και που θα φέρει κατεδαφίσεις «εξπρές» θα παρουσιάσουν σήμερα στις 11 π.μ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Για το θέμα των αυθαίρετης δόμησης μίλησε χθες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης στο OPEN. Όπως είπε, θα υπάρξει ένα νέο πακέτο για την εκτός σχεδίου δόμηση και θα αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τα αυθαίρετα.
«Το σύνολο των αυθαιρέτων που χτίζεται από εδώ και στο εξής θα κατεδαφίζεται» συμπλήρωσε και ανέφερε τον τρόπο με τον οποίο θα εντοπίζονται τα αυθαίρετα κτίσματα. «Από εδώ και στο εξής οτιδήποτε είναι αυθαίρετο θα φαίνεται με drones από ψηλά. Θα υπάρχει καταγραφή με δορυφορικές φωτογραφίες … με αεροφωτογραφίες και με drones σε περιοχές. Τα drones θα χρησιμοποιηθούν εκεί που έχουμε πολλά φαινόμενα αυθαιρεσίας. Και επειδή έχουμε τη σύγκριση του το τι υπάρχει τώρα – ξέρουμε τι έχει χτιστεί τώρα. Οτιδήποτε θα εμφανίζεται στο χάρτη θα γκρεμίζεται» τόνισε με έμφαση
Επίσης μίλησε για τη φιλοσοφία της νέας ρύθμισης περί αυθαιρέτων. «Η φιλοσοφία είναι η εξής: Θα έχουμε μια μόνιμη εργολαβία στο κεντρικό κράτος με συνευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Υποδομών. Θα υπάρχουν πολλοί ανάδοχοι. Θα υπάρχει αυτή η συνεχής παρακολούθηση μέσω του e-adeies και θα ξέρουμε τι καινούργιο είναι νόμιμο. Θα έχουμε από τις δορυφορικές που υπάρχουν σήμερα πώς είναι χτισμένη η χώρα. Και οτιδήποτε καινούργιο υπάρχει το οποίο δεν είναι νόμιμο θα γκρεμίζεται», σημείωσε και επισήμανε πως τα αυθαίρετα θα γκρεμίζονται με απόφαση του κεντρικού κράτους και χωρίς εισαγγελείς. Αυτό που θα συμβαίνει είναι ότι το σύστημα θα καταγράφει αυτόματα τα αυθαίρετα. Δεν θα υπάρχει ανθρώπινο χέρι για το πού υπάρχει κάτι καινούργιο. Στην συνέχεια θα πηγαίνει το μικτό κλιμάκιο ελέγχου και θα καταγράφει την αυθαιρεσία. Θα ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία. Και θα καταργηθεί η δυνατότητα οποιασδήποτε νομιμοποίησης», είπε.
«Υπάρχουν εκκρεμότητες από το παρελθόν, προ του 2011. Υπάρχουν ακόμη και δημόσια κτίρια που έχουν αυθαιρεσίες. Υπάρχουν σχολεία που είναι αυθαίρετα. Υπάρχουν πάρα πολλά αυθαίρετα σε δασικές περιοχές. Η διευθέτηση περί αυθαιρέτων, μέχρι το 2011, είναι η κόκκινη γραμμή του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και της Πολιτείας. Μετά το 2011 δεν υπάρχει νομιμοποίηση για τα αυθαίρετα. Θα κάνουμε το σύνολο των καινούργιων αυθαιρέτων και ένα κομμάτι του παρελθόντος με πολεοδομικά και χωροταξικά κριτήρια» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ποια άλλα θέματα θα τεθούν στην ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου
Επίσης στο Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει και:
-Η παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών:
α) Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές,
β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/252/ΕΕ σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ένωση,
-Η παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή,
-Η παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των πρωτοβουλιών για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα:
α) Πρόταση για τη δημιουργία της «Νέος ΟΣΕ Α.Ε.»,
β) Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και επενδύσεων του σιδηροδρομικού τομέα,
-Η παρουσίαση από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,
-Η παρουσίαση από τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.