Quantcast
Υπουργείο Εργασίας: Ποια κίνητρα εξετάζονται για να αυξηθεί η γυναικεία απασχόληση - Τι προβλέπει το ιταλικό μοντέλο - enikonomia.gr
share

Υπουργείο Εργασίας: Ποια κίνητρα εξετάζονται για να αυξηθεί η γυναικεία απασχόληση – Τι προβλέπει το ιταλικό μοντέλο

δημοσιεύτηκε:

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  επεξεργάζεται μοντέλο Ιταλίας για την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης, που βρίσκεται μόλις στο 55% σε σχέση με την αντίστοιχη των ανδρών, που κυμαίνεται στο 77%.

Mάλιστα η αρμόδια υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο την σταδιακή απορρόφηση τουλάχιστον 400.000 γυναικών από την αγορά εργασίας (270.000 εγγεγραμμένες στα μητρώα και 130.000 εκτός), έτσι ώστε να δώσει εισοδήματα που θα έχουν και επακόλουθο τη δημογραφική διεύρυνση της χώρας, όπου με τις υπάρχουσες αναλογιστικές προβολές, ο πληθυσμός φαίνεται να μειώνεται από τα 10.438.000 το 2022 σε 7.777.000 το 2070,  όπως αναφέρει η εφημερίδα “Απογευματινή”.

Τα σενάρια

Πάντως σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το επικρατέστερο σενάριο που φαίνεται να έχει πέσει στο υπουργείο  είναι να εφαρμοστεί  το ιταλικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, θα δίδονται κίνητρα που θα αφορούν την επιδότηση εισφορών και μισθών για τις επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν γυναίκες. Το σχέδιο αφορά κυρίως την ένταξη  στην αγορά  εργασίας γυναικών που δεν έχουν ξανά εργαστεί και σε δεύτερο  επίπεδο  την επανένταξη γυναικών που έχουν βρεθεί  εκτός της αγοράς και δεν μπορούν  να επιστρέψουν γιατί δεν βρίσκουν  είτε θέσεις  ανάλογες των προσόντων τους  είτε ικανοποιητικό  μισθό.

Τα μέτρα

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Απογευματινή”, σχεδιάζεται η οικονομική ενίσχυση μέσα από 13 μέτρα, αρκετά από τα οποία έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή:

1.Η επέκταση του επιδόματος μητρότητας για εννέα μήνες σε επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και σε αγρότισσες, που σήμερα δίνει στο 9μηνο 7.400 ευρώ.

2.Η αύξηση των εισοδηματικών ορίων προκειμένου μια οικογένεια μέσου εισοδήματος να λαμβάνει επιδότηση για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

3.Η παροχή του δικαιώματος στις μητέρες να μεταβιβάζουν έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξάρτητα από το εάν εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

4. Η περαιτέρω αύξηση από το 2025 του επιδόματος γέννησης το οποίο φέτος  αυξήθηκε  κατά 800 ευρώ  και κυμαίνεται σε 2.400 ευρώ- 3.500 ευρώ  για τις νέες μητέρες με στόχο  την ενίσχυση  της οικογένειας  και ιδίως  το πρώτο διάστημα από τη γέννηση που συνεπάγεται με ανελαστικές δαπάνες.

5. Περαιτέρω αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

6.Την επέκταση άδειας μετ’ αποδοχών στις γυναίκες που βρίσκονται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης.

7.Την αύξηση των ημερών αδείας που σήμερα έχει διάρκεια 4 μήνες και για τους δύο γονείς.

8.Την περαιτέρω  αύξηση άδειας  που σήμερα έχει διάρκεια 4 μήνες  και για τους 2 γονείς. Μάλιστα οι δύο μήνες καλύπτονται από  τη ΔΥΠΑ με τον κατώτατο μισθό.

9. Τη θέσπιση  άδειας φροντιστή  για σοβαρούς ιατρικούς  λόγους( 5 ημέρες).Επίσης  οι γονείς/ φροντιστές  δικαιούνται 2 ημέρες άδεια  μετ’ αποδοχών  λόγω ανωτέρας  βίας. Φροντιστές /γονείς  παιδιών  έως 12  ετών δικαιούνται  να ζητήσουν ευέλικτες  ρυθμίσεις εργασίας, όπως είναι  η απομακρυσμένη εργασία, η μερική απασχόληση, το ευέλικτο ωράριο, υπό την προϋπόθεση ότι εργάζονται  για τουλάχιστον 6 μήνες στον ίδιο εργοδότη.

10. Τη μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος ( gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027 και κάτω  από 3% το 2030.

11.Διεύρυνση του προγράμματος” Νταντάδες της γειτονιάς” για την πιστοποιημένη φροντίδα  και φύλαξη βρεφών και νηπίων έως 2,5 ετών όπου δεν υπάρχει πυκνότητα  βρεφονηπιακών σταθμών.

12. Τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των οποίων  αναμένεται να δημιουργηθούν  πάνω από 74.000 νέες θέσεις εργασίας  για άτομα που αντιμετωπίζουν  δυσκολίες  πρόσβασης  στην αγορά εργασίας( μητέρες  που έχουν  μείνει εκτός αγοράς για να φροντίσουν  το παιδί τους,  πολίτες με αναπηρία κλπ).

13. Επιμορφωτικό πρόγραμμα  για την ισότητα και τη διαφορετικότητα  για πάνω από 1.500.000 εργοδότες  και εργαζόμενους  του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.