Quantcast
Υπουργείο Εργασίας: Έρχεται νομοσχέδιο για την τηλεργασία - Τι απαντά η Αχτσιόγλου - enikonomia.gr
share

Υπουργείο Εργασίας: Έρχεται νομοσχέδιο για την τηλεργασία – Τι απαντά η Αχτσιόγλου

δημοσιεύτηκε:

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα καθορίζει το νέο θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την τηλεργασία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, με δέσμη 10 διατάξεων καθορίζεται για πρώτη φόρα το παραπάνω πλαίσιο και υποστηρίζει ότι “ο θεσμός της τηλεργασίας, ο οποίος αναδείχτηκε στην περίοδο της πανδημίας, αποτελεί μία νέα δυναμική πρόκληση από το μέλλον στην οποία πρέπει να προσαρμοστούν η ελληνική αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις”. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι βασικές κατευθυντήριες αρχές του πλαισίου ενδεικτικά αποτελούν:
-Ο πλήρης σεβασμός των εργασιακών σχέσεων

-Τήρηση ωραρίου από τον εργοδότη
-Σεβασμός της ιδιωτικής ζωής του τηλεργαζομένου
-Κάλυψη του κόστους εξοπλισμού από εργοδότη
-Απαγόρευση της χρήσης κάμερας
-Σύστημα ελέγχου τηλεργασίας σύμφωνο με την νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων
-Δήλωση εργαζομένου και ωραρίου τηλεργασίας στην Εργάνη.
Μάλιστα θα ιδρυθεί αυτοτελές Τμήµα Ελέγχου Τηλεργασίας στο Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο θα είναι αρμόδιο για την διενέργεια ελέγχων για τη διαπίστωση της τήρησης των όρων της συμφωνίας για τηλεργασία και των μέτρων για την ασφάλεια και υγεία του τηλεργαζόμενου.
Όπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης “Δημιουργούμε για πρώτη φορά θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την τηλεργασία στη χώρα μας “και πρόσθεσε ” Προσαρμόζουμε τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής στην αγορά εργασίας διασφαλίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα”.

Τι απαντά η Αχτσιόγλου

“Πυρά” κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου σχολιάζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την τηλεργασία.
Συγκεκριμένα, η κ. Αχτσιόγλου χαρακτήρισε την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για το νομοσχέδιο ως «επιβεβαίωση των καθυστερημένων αντανακλαστικών του, όταν πρόκειται για ζητήματα προστασίας των εργαζομένων».
Διότι, όπως είπε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο «επί πέντε μήνες, μετά τα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας, και ενώ οι επιχειρήσεις είχαν αποκτήσει με απόφαση της κυβέρνησης τη δυνατότητα να επιβάλλουν μονομερώς τηλεργασία, άφησε χωρίς κανέναν έλεγχο και κανόνες την εφαρμογή της οδηγώντας σε γενικευμένη κατάχρηση».
Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε εγκαίρως ότι τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας επιβάλλουν τη διαμόρφωση ενός αυστηρού πλαισίου εφαρμογής και ελέγχου της τηλεργασίας, το οποίο θα προστατεύει απόλυτα τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, την τήρηση του ωραρίου, την προσωπική και οικογενειακή ζωή τους» και πως ήδη έχει καταθέσει δημόσια τέσσερις άξονες με αναγκαία μέτρα και αυστηρούς κανόνες εφαρμογής της τηλεργασίας.
«Ο κ. Βρούτσης χειρίζεται με επικοινωνιακά κριτήρια ένα ακόμη σοβαρό θέμα. Αντί να προαναγγέλλει μέτρα έπρεπε να τα έχει ήδη λάβει», σχολιάζει και προσθέτει ότι «για το πραγματικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου θα αναμένουμε την κατάθεσή του, χωρίς μεγάλες προσδοκίες από την κυβέρνηση της μείωσης μισθών και της ακραίας ελαστικοποίησης της εργασίας». «Μέχρι τότε -για τον κ. Βρούτση- οι εργαζόμενοι σε καθεστώς τηλεργασίας μπορούν να περιμένουν», κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.