Υπουργείο Εργασίας: Έρχεται νέο σχέδιο για τη βελτίωση μισθών 500.000 εργαζομένων-Τι θα αναφέρει και ποιους αφορά

εργαζόμενοι

Σχέδιο για να βελτιωθούν οι μισθοί 500.000 εργαζομένων που απασχολούνται  με διάφορες ελαστικές μορφές απασχόλησης θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  για επαρκείς κατώτατους μισθούς που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2028.

Επίσης στο ίδιο πόρισμα θα περιλαμβάνεται και η δικλείδα ασφαλείας για την προστασία στον κατώτατο μισθό ακόμη κι αν οι δείκτες της οικονομίας της χώρας κινούνται  σε αρνητικά επίπεδα. 

Σε αυτή την περίπτωση θα γίνεται αναπροσαρμογή του μισθού και όχι μείωση.  Παράλληλα επισημαίνεται πως θα δίνεται η δυνατότητα να μην γίνει αυτόματη αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου όταν η  οικονομία  θα είναι σε  σημαντική ύφεση ή υπάρχει σημαντική απόκλιση του πληθωρισμού από τον στόχο της ΕΚΤ  ή υπάρχει σημαντική ανισορροπία στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών κ.λπ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Απογευματινή” μπαίνει στο κάδρο η προστασία εργαζομένων με μη τυπικές σχέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως είναι οι οικιακοί εργαζόμενοι, οι κατά παραγγελία εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι διαλείπουσας απασχόλησης, οι εργαζόμενοι με δελτίο παροχής, οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες και όλες τις άτυπες μορφές απασχόλησης, καθώς και οι αδήλωτοι εργαζόμενοι.

Οι ψευδο-αυτοαπασχολούμενοι

Οι ψευδο-αυτοαπασχολούμενοι  εμπίπτουν επίσης στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, εάν διαπιστωθεί η ύπαρξη σχέσης εργασίας με βάση τις πραγματικές συνθήκες εκτέλεσης της εργασίας και όχι σύμφωνα με τον νομικό χαρακτηρισμό τον οποίο τα ίδια τα μέρη προσδίδουν στη μεταξύ τους σχέση, όπως άλλωστε παγίως δέχεται όχι μόνο η νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων. Για παράδειγμα, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις εργάζονται χωρίς σύμβαση και οι εργοδότες τους αμείβουν με από κλίση 300-400 ευρώ κάτω από τον κατώτατο μισθό (830 ευρώ). Αντιθέτως, οι γνήσια αυτοαπασχολούμενοι που παρέχουν υπηρεσίες με σύμβαση έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας και άρα και του παρόντος νόμου, διότι δεν πληρούν τα εν λόγω κριτήρια.

Το καθοριστικό κριτήριο για τον χαρακτηρισμό κάποιου ως εργαζομένου είναι η φύση της δραστηριότητας που ασκείται και όχι η νομική φύση της σχέσης εργασίας ή η ένταση της δέσμευσης του εργαζομένου. Το ίδιο ισχύει και για τους οικιακούς εργαζόμενους, περιλαμβανομένων των οικόσιτων, οι οποίοι θεωρούνται εργαζόμενοι τόσο κατά το ελληνικό Δίκαιο (μισθωτοί) όσο και κατά το ενωσιακό Δίκαιο και άρα εμπίπτουν στις ρυθμίσεις της οδηγίας.

Ποιους αφορά

Οι διατάξεις εφαρμόζονται στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους απασχολούμενους σε φορείς του δημοσίου τομέα που δεν έχουν ταξινομηθεί ως φορείς της γενικής κυβέρνησης, με οποιαδήποτε σύμβαση ή σχέση εργασίας ή μορφή απασχόλησης και ανεξάρτητα από τη φύση των παρεχόμενων υπηρεσιών, Σύμφωνα με το πόρισμα, ο καθορισμός και η αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου γίνονται αυτόματα, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα:

Δηλαδή, η επιτροπή προτείνει η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να λαμβάνει υπ’ όψιν και τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας

 

Exit mobile version