Quantcast
Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην αγορά εργασίας - enikonomia.gr
share

Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης – Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην αγορά εργασίας

δημοσιεύτηκε:

Τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνουν σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών με στόχο την καταπολέμηση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος, μία ανισότητα που επηρεάζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες και αγγίζει κάθε τομέα της οικονομίας.

Αυτό γίνεται  με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Ισότητα των Αμοιβών (International EqualPayDay) που εορτάζεται από τον ΟΗΕ κάθε χρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΣ Εργάνη, ο συνολικός αριθμός απασχολούμενων και οι μέσες αποδοχές ανά θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες, έχουν αυξηθεί. Συγκεκριμένα, το χρονικό διάστημα 2019-2024 καταγράφηκε αύξηση των απασχολούμενων ανδρών κατά 19.3% και αύξηση των μέσων αποδοχών τους κατά 13,6%. To ίδιο χρονικό διάστημα, η αύξηση στην απασχόληση των γυναικών παρουσίασε ακόμη πιο σημαντική πρόοδο καταγράφοντας άνοδο κατά 24,6% και των μέσων αποδοχών τους κατά 14,3%.

Το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα φύλα είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως είναι η μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και ιδίως στην πλήρη απασχόληση, ο άνισος καταμερισμός των ευθυνών φροντίδας στην οικογένεια, καθώς και το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής», δηλαδή η περιορισμένη παρουσία γυναικών σε θέσεις ευθύνης.

Οι πρωτοβουλίες

Για να μειωθεί περαιτέρω το έμφυλο μισθολογικό χάσμα, απαιτείται ένας συνδυασμός από θεσμικές πρωτοβουλίες και συνέργειες με τον χώρο της εργασίας, εργοδότες και εργαζομένους, ώστε να καταπολεμηθούν οι διαρθρωτικές αιτίες του φαινομένου:

  • Η ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών με ειδικά προγράμματα.
  • Η στήριξη της εξισορρόπησης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής με ενίσχυση των δομών φροντίδας (vouchers, νταντάδες γειτονιάς), δυνατότητα μεταβίβασης της άδειας μητρότητας στον πατέρα με ευνοϊκούς όρους,
  • Η προώθηση της μισθολογικής διαφάνειας, μέσα από την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2023/970 για την ενίσχυση της εφαρμογής της αρχής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας, μέσω της μισθολογικής διαφάνειας και μηχανισμών επιβολής
  • Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και η πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ για τηνφοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών υπηρεσιών υπέρ νέων γονέων, ίση με το ποσό της παροχής έως 5.000 ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.
  • Το Υπουργείο Εργασίας, μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) εκπονεί μία σειρά προγραμμάτων προώθησης της γυναικείας απασχολησιμότητας όπως:

-το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών, με έμφαση στον τομέα της πράσινης οικονομίας και τις γυναίκες,

-το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Περισσότερο Αναπτυγμένες Περιφέρειες (ΠΑΠ) της χώρας, με έμφαση στις γυναίκες,

-το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες σε μετάβαση (MΕΤ), με έμφαση στις γυναίκες,

-το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες καθώς και μία σειρά προγραμμάτων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στον τομέα της τεχνολογίας, σε συνεργασία με την HUAWEI.

Σημειώνεται ότι η μείωση του έμφυλου μισθολογικού και συνταξιοδοτικού χάσματος έχει ενταχθεί ως στόχος στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Οι δηλώσεις Κεραμέως και Ζαχαράκη

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο ζήτημα δικαιοσύνης, αλλά και προϋπόθεση για μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομία. Η υποχώρηση της ανεργίας, κάτω από το 10% για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, δεν αποτελεί αφορμή για εφησυχασμό αλλά το έναυσμα για πιο στοχευμένες παρεμβάσεις στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, μέρος του οποίου αποτελεί και η γυναικεία απασχόληση. Η Κυβέρνησή μας έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στην κρίσιμη προσπάθεια για την καταπολέμησηέμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων και θα συνεχίσει προσηλωμένη σε αυτή την κατεύθυνση».

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για το Υπουργείο μας αποτελεί η στήριξη της εργαζόμενης γυναίκας και μητέρας, εξαλείφοντας τη μισθολογική ανισότητα και προσφέροντας ένα ασφαλές πλαίσιο, μακριά από διακρίσεις. Αξιοποιούμε τα υπάρχοντα νομοθετικά εργαλεία, όπως το θεσμικό πλαίσιο για την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών με στόχο την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Επεξεργαζόμαστε την ενσωμάτωση Ευρωπαϊκών Οδηγιών, όπως η θέσπιση συγκεκριμένης ποσόστωσης για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια εισηγμένων εταιριών, μέχρι το τέλος του 2024, καθώς και τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων για όμοια εργασία, μέχρι το 2026. Με αυτές τις πολιτικές, καταφέραμε ήδη να ανεβεί η Ελλάδα τρεις θέσεις στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) το 2023, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019 έχει συνολικά προχωρήσει 14 μεταρρυθμίσεις για την ισότητα των φύλων και την ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην επιχειρηματικότητα. Σε αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.