Υποτονική η κίνηση, παρά τις εκπτώσεις μέχρι και 80%

 της ΜΑΙΡΗΣ Ι. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Στις προσφορές αλλά και τις «γενναίες εκπτώσεις» – που φθάνουν μέχρι και το 80% – στηρίζουν οι έμποροι τις ελπίδες τους για ανάκαμψη των πωλήσεων. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις από την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων τις δύο πρώτες ημέρες των εκπτώσεων είναι συντηρητικές. Οι έμποροι κάνουν λόγο για περιορισμένη κίνηση χαρακτηρίζοντάς την περισσότερο ως διερευνητική.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει εκπρόσωπος της αγοράς: «Απέναντι στον εμπορικό κόσμο, στέκονται απειλητικά η πεσμένη ψυχολογία των καταναλωτών, η περιορισμένη ρευστότητα εξαιτίας του capital control, αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες». Ο ίδιος διαπιστώνει ότι «η κίνηση τις δύο πρώτες ημέρες των εκπτώσεων ήταν περισσότερο διερευνητική».

Οι θερινές εκπτώσεις τυπικά ξεκίνησαν χθες και έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Μαζί με την ημερομηνία έναρξης της εκπτωτικής περιόδου ξεκίνησε και η αποστολή μαζικών sms από τις εταιρείες προς τους υποψήφιους πελάτες τους, ενημερώνοντας για το ύψος των εκπτώσεων και για τις μοναδικές προσφορές. Συντονισμένες κινήσεις γίνονται κυρίως από τις οργανωμένες αλυσίδες του εμπορίου και τα πολυκαταστήματα, εκεί όπου παρατηρείται και το μεγαλύτερο ρεύμα επισκεψιμότητας των καταναλωτών.

Προ εκπτώσεων, η εμπορική κίνηση ήταν αισθητά μειωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.  Στα Αττικά Πολυκαταστήματα για παράδειγμα, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου η μείωση των πωλήσεων κυμάνθηκε μεταξύ 15 με 20%, έναντι τις αντίστοιχης περυσινής εβδομάδας.

Σχετικά με τις εκπτώσεις που θα ολοκληρωθούν στα τέλη Αυγούστου, αλλά και την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων – που προαιρετικά μπορούν να ανοίξουν την ερχόμενη Κυριακή 19/7 – οι εκπρόσωποι της αγοράς αναφέρουν ότι «εμπορεύματα υπάρχουν, χρειάζεται όμως και η καλή ψυχολογία των καταναλωτών».

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εκπτώσεις στα ενδύματα ξεκινούν από 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 80%, ενώ στα υποδήματα ξεκινούν από το 30% και φτάνουν το 50%. Πρόκειται εξάλλου, για τους δύο κλάδους που υπέστησαν και τη μεγαλύτερη πτώση στις πωλήσεις τους από την πρώτη ώρα που ξεκίνησε ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων.  Στα καλλυντικά και τα είδη ομορφιάς οι εκπτώσεις φτάνουν μέχρι και 35%, ενώ τα μαγιό που καταγράφουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση –  λόγω εποχικότητας – πωλούνται έως και 50% φθηνότερα από την αρχική τους τιμή.

Το μήνυμά της για τις εκπτώσεις έστειλε και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου λέγοντας ότι παρά το βεβαρημένο κλίμα εύχεται στο λιανεμπόριο να πετύχουν αυτές οι εκπτώσεις στο μέτρο του δυνατού και προτρέπει τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν -και με τις πιστωτικές τους κάρτες- τις ευκαιρίες που αναμφίβολα θα υπάρξουν, κάνοντας φθηνές αγορές.

 

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

 

 

 

 

Exit mobile version