Quantcast
Υποθηκοφυλακεία: Δύσκολο στοίχημα η ψηφιοποίησή τους - Γιατί καθυστερεί το έργο - enikonomia.gr
share

Υποθηκοφυλακεία: Δύσκολο στοίχημα η ψηφιοποίησή τους – Γιατί καθυστερεί το έργο

δημοσιεύτηκε:

Δύσκολο στοίχημα αποτελεί η έγκαιρη ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του συνόλου των αρχείων 390 υποθηκοφυλακείων, δηλαδή περίπου 1 δισ. σελίδων, έως το τέλος του 2025, πραγματικότητα που απειλεί τα περισσότερα ψηφιακά έργα που χρηματοδοτούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το συγκεκριμένο έργο, καθαρής αξίας 192,2 εκατ. ευρώ (αρχικού προϋπολογισμού με δικαιώματα προαίρεσης 309,8 εκατ. ευρώ) υλοποιείται σε πέντε τμήματα από ισάριθμα σχήματα εταιρειών. Ωστόσο, όπως προκύπτει από απάντηση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Κυρανάκη σε κοινοβουλευτική ερώτηση, μόνο το δεύτερο τμήμα του έργου είναι δυνατό να ολοκληρωθεί έως το τέλος του επόμενου έτους.

Ο λόγος; Σύμφωνα με την Καθημερινή, για το εν λόγω κομμάτι, που αφορά την Κρήτη και περιοχές της Αττικής, υιοθετήθηκαν, με στόχο την επιτάχυνσή του, δύο λύσεις που έχουν προβλεφθεί με νόμο. Αφορούν δηλαδή τη μεταφορά των υπό ψηφιοποίηση αρχείων σε ειδικά προσδιορισμένα κέντρα ψηφιοποίησης εκτός των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων της Ελληνικό Κτηματολόγιο. Οπως και για την αποκοπή των ραχών ορισμένων τόμων συμβολαίων, που περιέχουν αντίγραφα και όχι πρωτότυπα, προκειμένου να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σάρωσης.

Ως αποτέλεσμα, το δεύτερο τμήμα του έργου στο οποίο τα αρχεία σαρώνονται με ρυθμό υπερδιπλάσιο των υπολοίπων τεσσάρων τμημάτων, διαθέτει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τον Ιανουάριο του 2025.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνει η απάντηση του υφυπουργού, η ψηφιοποίηση των αρχείων του πρώτου τμήματος (υποθηκοφυλακεία Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Πειραιώς και Νήσων και Αθηνών) θα ολοκληρωθεί εκπρόθεσμα, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2026. Το ίδιο αναμένεται για τα υπόλοιπα τρία κομμάτια (30, 40 και 50), τα οποία αναμένεται να έχουν ψηφιοποιηθεί σταδιακά από τον Μάιο του 2026 βάσει των υφιστάμενων ρυθμών σαρώσεων σελίδων.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.