ΥΠΟΙΚ: Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ – Ποια βρίσκονται στην “ατζέντα”

Κωστής Χατζηδάκης

Σήμερα στις 11:30 π.μ θα  εξειδικεύσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί, Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου  για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Η συνέντευξη Τύπου θα λάβει  χώρα στην αίθουσα του τρίτου ορόφου στο υπουργείο  στο υπουργείο  Εθνικής Οικονομίας και  Οικονομικών (Νίκης  5-7,10180 Αθήνα) .

Τα μέτρα

Μερικά από τα μέτρα που αναμένονται να εξειδικευτούν είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

1. “Ξεπάγωμα” των τριετιών από την 1η Ιανουαρίου του 2024:

“Ξεπαγώνει” κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012 και το μέτρο αυτό δεν θα έχει αναδρομικότητα. Η ρύθμιση αυτή αφορά και τους  ΕΥΔΑΠ, ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ αλλά και τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης .

2  Αύξηση της τάξεως του 10,5% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου του 2024:  Δηλαδή περίπου  660.000 υπάλληλοι  θα αποκτήσουν έναν πρόσθετο μισθό τον χρόνο. Η  μέση αύξηση θα  είναι περίπου 600 ευρώ τον χρόνο για έναν δημόσιο υπάλληλο είπε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

3. Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για παιδιά:  Αυτό αφορά 1.340.000 φορολογικές δηλώσεις, όπως είχε πει από τη  βήμα της ΔΕΘ  ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2024 , όπως είχε επισημάνει πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών. Αναλυτικά, με την αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά και διαμορφώνεται από 1/1/2024 ως εξής:

Ενδεικτικά, το όφελος για τις οικογένειες με δύο παιδιά είναι 220 ευρώ το χρόνο, το οποίο θα φανεί μέσα στη χρονιά μέσω της μείωσης της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος. Η ισχύουσα και η νέα έκπτωση του φόρου εισοδήματος κλιμακώνεται ως εξής:

4. Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό:

Αυτό θα γίνει από  τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται πως  σήμερα ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα  780 ευρώ και πως  αυτός  θα εξακολουθεί να αυξάνεται ώστε να ανέλθει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και ο μέσος μικτός μισθός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στα 1500 ευρώ. Σημειώνεται δε πως αναμένεται να υπάρξει μια αύξηση στον κατώτατο μεταξύ  μεταξύ 5% και 6% εντός του 2024. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν γίνει αύξηση της τάξεως του 5% στον κατώτατο τότε ο νέος μισθός θα διαμορφωθεί στα 819 ευρώ μεικτά από 780 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα. Ενώ  εάν ο κατώτατος αυξηθεί κατά 6% τότε ο νέος κατώτατος θα ανέλθει στα 826,80 ευρώ μεικτά.

5. Αύξηση της τάξεως του 8% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τον Δεκέμβριο: 

Η αύξηση αυτή θα διαμορφωθεί ανάλογα με την  σύνθεση του νοικοκυριού και τα νέα ποσά θα είναι τα εξής:

6.  Νέο μοντέλο για την επιδότηση ρεύματος  στους ευάλωτους:

Όπως είχε πει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα υπάρξει συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα, για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές. Στο θέμα των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Θα βελτιστοποιήσουμε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και θα προχωρήσουμε στην παραγωγή πράσινης ενέργειας από ΟΤΑ για την στήριξη της κατανάλωσης των ευάλωτων δημοτών τους μέσα από Ενεργειακές Κοινότητες» είχε σημειώσει. Επίσης είχε πει πως θα θεσμοθετηθεί ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειες. «Πρόκειται να θεσμοθετηθεί ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειες, με βάση και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ταυτόχρονα, οι πόροι από την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όσων υιοθετούν την ασυνέπεια σε σχέση με το νόμο ή τις πληρωμές ως στρατηγική πλουτισμού, θα φροντίσουμε να φτάνουν, επιτέλους, στους συνεπείς πολίτες και καταναλωτές, αποζημιώνοντάς τους κάπως, για τη διαχρονική κακομεταχείρισή τους» είχε τονίσει.

7.Market Pass: Συνέχιση του μέτρου έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και στον Έβρο

Θα πρέπει να γίνουν διευκρινίσεις για τους δικαιούχους αλλά και τι ποσά θα δοθούν σε αυτούς . Υπενθυμίζεται δε πως η ενίσχυση αυτή για τους υπόλοιπους δικαιούχους ισχύει για τους μήνες ( Αύγουστο – Οκτώβριο) και πως το  ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε ποσοστό 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που καθορίζεται σε 220  ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ αγορών. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, το ποσό ενίσχυσης που καταβάλλεται ανέρχεται στο 80% επί του ανωτέρω ύψους.

Μεταξύ άλλων θα πρέπει να εξειδικευτούν και τα παρακάτω  μέτρα για την οικονομία που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης  όπως: η καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους, την μηδενική συμμετοχή των  200.000 πρώην δικαιούχων  του ΕΚΑΣ  στα φάρμακα,  την  καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά» Κατρούγκαλου με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους, τη νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο, την καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30% αλλά και την  ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια κλπ

 

 

 

 

 

Exit mobile version